СТЯГАЙ БАГАЖА: Кейп Таун, Южна Африка

0
 

Сподели

Shares

Безкрайни пясъчни плажове, пустини, планини, дива природа и живот – малко страни могат да се похвалят с разнообразието, което може да предложи Кейп Таун в Южна Африка.

Приближи лятото: Кейп Таун, Южна Африка

Какво:

Маунтинбайк, катерене, трекинг, сърф, гмуркане, скайдайвинг, летене с парапланер

Къде:

Мястото, където се срещат Индийския и Атлантическия океан – Кейп Таун, е отправна точка за много приключения. Въпреки че местните го наричат Slaapstad, или “сънлив град” на местния диалект, градът и околностите му предлагат повече от достатъчно занимания за активния човек. Националният парк Тейбъл Маунтин заема три четвърти от територията на полуострова, и съчетава гранитни и пясъчни скали, плажове и сенчести гори, което го прави идеален за трекинг, планинско колоездене и катерене. По крайбрежието пък може да се срещнете отблизо с пингвини (Boulders Beach живее колония от над 3000 африкански пингвина), а ако това не е достатъчно, на около два часа път от града може да видите всички африкански животни отблизо в резервата Aquila. Или просто следвайте местните и се отдайте на простите удоволствия от живота – слънце, вкусна храна, добро вино и музика на открито.

Удължи лятото: Кейп Таун, Южна Африка

Катерене:

Тейбъл маунтин предлага множество спортни и традиционни маршрути на гранит и пясъчник, за които буквално не се налага да излизате от града. А на 2.30 ч. път от града е планината Сидърбърг, които Рус Вакрилов определя като катерачен рай.

Сърф:

На разстояние от 10 мин. до 1 час с кола от центъра на Кейп Таун има над 150 спота, за всички условия и нива, включително Dungeons, където всяка година се провежда Red Bull Big Wave. Водата е студена (около 13-15 градуса между сепетмври и април), като тази от страната на Индийския океан е с няколко градуса по-топла, но все пак неопренът е задължителен.

Удължи лятото: Кейп Таун, Южна Африка

Парапланер:

Летенето е доста популярно занимание в Кейп Таун и има множество клубове, към които да се обърнете за тандемен полет, курс или наем на екипировка. Около града има няколко официални площадки за излитане, сред които най-популярна е Lion’s Head, с невероятни гледки към града, плажовете, планините и океана.

Маунтинбайк:

Тейбъл Маунтин предлага отлични възможности за колоездене, неслучайно оттук започва и състезанието Cape Epic MTB Bike Race, което – както си личи и от името – е епично. 8 дни и 739 км по най-предизвикателния терен на Западния бряг – с изтощителни каменисти изкачвания и спиращи дъха спускания, през реки, гори и прашни чакълени пътища.

Удължи лятото: Кейп Таун, Южна Африка

Климат:

мек средиземноморски климат, температурите в периода септември – декември (което за Кейп Таун се води пролетния период) са между 20-25 градуса максимални и 9-15 минимални.

Валута:

1 южноафрикански ранд = 0.14 лв.

Бюджет:

Легло в хостел от 20 лв; Airbnb от 60 лв за самостоятелно настаняване; хотел – от 140 лв.
Бира 3 лв.
Бутилка червено вино 10 лв.
Хамбургер меню 6 лв.
Вечеря за двама 40 лв.
Кола по наем 43 лв/ден.
Бензин 2 лв/л
Билет за градски транспорт 1 лв.
Такси 1.5-2 лв/км

Удължи лятото: Кейп Таун, Южна Африка

Дръж се като местен

Ако ти кажат да завиеш в ляво на роботите, не се стряскай – “robot” значи светофар. Още полезни думи – babbelas (bah-bah-luss): махмурлук; befok (buh-fawk): яко, невероятно, луд, побъркан; braai (br-eye): барбекю; entjie (eh-n-chee): цигара; lekker (leh-kah): хубаво, страхотно; voetsek (foot-sek): разкарай се; joe mah sah poes: на #$*#* у $#%%@#.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.