Боровец: Първият курорт

История и бъдеще

0
 

Сподели

Shares

Обичаме Боровец, не можем да не си признаем. Не само защото е толкова близо до София, че в делничен ден леко скатаваме от работа в офиса и за няма и час вече сме по предизвикателните склонове. Не само защото все още пази алпийския дух и няма друго място, където можеш да излезеш със ските от хотела. Но и защото само в Боровец можеш да си лежиш в басейна с гледка към извисяващите се наоколо рилски върхове.


И колкото и много хора да сме, всеки ще намери по нещо за себе си – независимо от сезона. От ски и сноуборд по и извън писти, през фрийстайл парк изпълнения, до маунтинбайк, летене с парапланер или трекинг сред уникалната природа на най-високата ни планина – Боровец не успява да ни разочарова в нито едно отношение.

През 2016 година Боровец отбелязва 120 години от съществуването си като курорт. От построяването на “Царска Бистрица” – лятната резиденция на цар Фердинанд – през 1896 г. много неща може да са се променили, но едно остава неизменно – уникалната атмосфера и дух, които носи Боровец и до днес.

Царска Бистрица
Царска Бистрица

ИЗ ИСТОРИЯТА
* Първото състезание по спускане в Боровец се провежда през 1930 г.
* През октомври 1931 г. е учреден самоковският ски-клуб „Рилски скиор”, който през януари 1932 г. организира първото състезание, което е по ски бягане.
* През декември 1931 г. е създаден и Българския ски съюз (БСС).
* Първата писта въобще в Боровец е просечена през 1938 година и е с дължина 40-50 м и ширина 10-15 м.
* През 1941 г. в България по покана на БСС пристига австрийския треньор Петер Радахер със задача да предаде на младите скиори модерната алпийска ски техника. Той провежда първата истинска тренировка на самоковските скиори на х. Мусала (използвани са чамови слаломни колове, 1,80-2 м, 4х4, незаоблени, които на хижата са заоблили с ренде по искане на австрийския треньор).
* През 1946 г. е построена шанцата в Боровец и е направена пистата за спускане – от Ситняковска скала до просечения вече плац „Червено знаме”, представляваща просека в гората широка 5-8 метра.


АЛПИЙСКИ СКИ

Няма как да разкажем историята на Боровец – или историята на българския ски спорт изобщо, без да споменем Попангелови – баща и син. Роден през 1932 г., Петър Попангелов-баща е истински пионер на ските, с множество успехи по републикански и международни състезания през 50-те години. Но не само – като треньор той успява да изведе националния отбор по ски алпийски дисциплини до най-високи постижения. Попангелов-баща е и инициатор на построяването на първите лифтове и ски писти в Боровец – по негов проект се оформят писти „Мартинови бараки“ – 2, 3, 4, по-късно свързани с писта „Червено знаме“. Завършени са и всички писти, започващи от Ситняково, оформя се и ски комплекс от пистите „Ястребец“ – 1, 2, а по-късно и 3. Той е и главният „виновник“ за пускането в експлоатация на кабинкова въжена линия Боровец – Ястребец с дължина 4 700 м през 1980 г.

100 години Боровец
Наред с легендарния си баща, на всички състезания в Боровец, Пампорово, Витоша и Пирин е и синът му Пепи. Едва 10-годишен, той вече отлично познава всички алпийски писти в България. В периода 74-75 г. е абониран за международните купи, а през 76 г. става абсолютен четирикратен шампион на България и европейски шампион. На следващата година печели Европейското първенство и Европейската купа, провела се в Боровец. Успехите му повишават рязко интереса към ските у нас. Организиран е е старт за Световната купа в Боровец с небивал интерес – около 20 000 души присъстват на откриването, включително водещите фигури в световния алпийски ски спорт във FIS, най-големите треньори и специалисти, както и представители на най-големите фирми в ски индустрията в света.

120 години Боровец
От момента на появата на Боровец на световната ски сцена през 1974 г. до днес, курортът е домакин на 2 световни и 12 европейски купи и многобройни състезания на ФИС за ски алпийски дисциплини. През 2016 г. Боровец отново ще е домакин на Европейска купа за жени, слалом и гигански слалом.

ФРИЙСТАЙЛ СКИ И СНОУБОРД

През 2011 г. на писта Ястребец 3 отвори врати фън парк за любителите на фрийстайла и още същия сезон домакинства на две силни състезания – Dragon SlopeStyle и AIR&JIB Challenge.

На следващата година – вече под името Snow Park Borosport – на парка нещата стават по-сериозни. С увеличена дължина от 610 м, про линия, завършваща с 12-метров тейбъл топ скок и слоупстайл трасе, изградено по световните стандарти, напълно заслужено още същата година сноупарка става сцена на 4 фрийстайл състезания – Borosport Big Air Open, Saturday Extreme Session, AIR & JIB Challenge и Dragon Slope Style.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Боровец: фрийрайд зони

Силните фрийстайл събития и изпълнения не спират – доказателство за което е организираното през януари тази година състезание Red Bull Fragments. Едни от най-добрите български и европейски карачи се изправиха пред специално конструираното от Red Bull трасе. Програмата продължи ударно с държавни първенства по слоупстайл и биг еър, както и A-TEAM купа по ски и сноуборд свободен стил.

Отделно пред хотел “Рила” заработи и Промо парк Боровец – терейн парк с атрактивни stash трасета, скокове, джиб линии и релси за пълно забавление, без необходимост от лифт.

БАЙК ПАРК

Първият байк парк в България отвори врати в Боровец през 2010 г., с което курортът затвърди имиджа си на на целогодишна дестинация за всички, предпочитащи активното време в планината.

120 години Боровец
Години по-късно байк парка не спира да се развива. Разработват се нови и се подобряват стари трасета за всички нива – от семейства с деца до професионални карачи. Без значение от предпочитанията – ендуро, траял и АМ или скоростен даунхил през естествени и изкуствени препяствия, байк паркът има какво да предложи във всяко едно отношение.

През годините в байка парка се проведоха и множество силни маунтин байк събития, с участието на едни от най-добрите български и чужди карачи, сред които Национален шампионат по планинско колоездене, традиционните даунхил надпревари Borovets Open Cup и Final DH Challenge, както и ежегодното зимно състезание Winter Bike Duel. По-рано тази година в Боровец беше и големият Седрик Грасия, който проведе лагер за байкъри.

120 години Боровец
И ОЩЕ

Да обобщим – дотук имаме перфектни условия за алпийски ски, ски бягане, сноуборд, фрийстайл и фрийрайд през зимата, и планинско колоездене през лятото. Но това не е всичко – в по-топлите месеци Боровец е перфектното място и за още куп други активности, като конна езда, каяк, спортен риболов, летене с парапланер, пешеходен туризъм и трекинг, въжен град, стрелба с лък и редица забавни и развлекателни игри за малки и големи.

В курорта ежегодно се събират атлети за Планински полумаратон “Рила Рън”,  Националният шампионат по парапланеризъм, а най-екстремното състезание на България – XCo Adventure Cup – също е предизвиквало своите участници да надскочат лимита си на територията на Боровец.

Не липсват и културни мероприятия – като ежегодния фолклорен фестивал “Магията на Рила планина”, представящ българските бит и култура, традиции, ритуали и обичаи, или традиционният за лятото “Рок в Рила” (вече под името “Боророк”), в който неостаряващата българска рок музика намира най-добрата си сцена сред естествената акустика на планинския пейзаж.

Сигурни сме, че и през цялата следваща година от Боровец няма да спрат да ни изненадват с атрактивни събития, перфектни съоръжения и неповторима атмосфера!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.