Боян Петров, Атанас Скатов, Манаслу

0
 

Сподели

Shares

Манаслу – единственият осемхилядник, на който не е стъпвал български крак, привлече не един, а двама наши алпинисти по едно и също време. Интересното е, че те не са част от една и съща експедиция, а се опитват да направят самостоятелни изкачвания. Става въпрос за Боян Петров и Атанас Скатов, които изненадващо за повечето хора се озоваха в подножието на хималайския връх.

Боян Петров - в очакване на Манаслу
Един от лагерите към Манаслу. Снимка: Боян Петров

Двамата вече са се срещнали, но са в различни лагери в подстъпите към върха, изчаквайки прозорец от подходящо време, за да започнат изкачвания. Първи към Манаслу се отправи Боян още в началото на септември, след като месеци по-рано обяви намерението си. Пристигането на Скатов в базов лагер е станало след Боян Петров и не беше обявявано предварително. По план Скатов трябваше да се отправи към Маккинли (6193 м) – най-високият връх на Северна Америка, и по този начин да финализира проекта си „Se7enSummitsVegan“. Идеята му е да стане първият веган в света, изкачил всички най-високи върхове на седемте континента за 24 месеца. Изглежда обаче веганът-алпинист е променил плановете си и възнамерява да стане първият българин на Манаслу.

Боян Петров

Боян Петров

През миналата година Боян Петров-Съни изкачи три осемхилядника в рамките на 100 дни, сред които известния с трудността си К2 (8611 м), и по този начин се превърна в едно от най-популярните лица на българския алпинизъм. Другите два върха, до които той достигна, бяха Канчендзьонга (8586 м) и Броуд пик (8047 м). Тези три изкачвания, както и всичките в алпийската си история, Боян направи без да използва допълнителен кислород.

Боян Петров - в очакване на Манаслу
Обстановката в подножието на Манаслу. Снимка: Боян Петров

Към Манаслу Съни се отправи още в началото на септември, като имаше намерение да се опита да достигне него и още един осемхилядник, ако административните и метеорологични условия го позволят. Лошото време в района на Манаслу, обилният снеговалеж във високите части и дъжд в по-ниските, обаче все още стопират изкачването му. Както алпинистът сподели в своя експедиционен дневник „Манаслу е известен с големите количества сняг (1 до 3 метра), които падат за много кратко време (понякога под 24 часа)“. Това е причината Боян да продължава да изчаква подходящи условия в лагерите в подножието на върха, както и да се откаже от намерението си за втори осемхилядник в рамките на тази експедиция. Другите му възможности бяха Макалу и Еверест, но и там условията са сходни.

За изкачването на Манаслу Боян не използва допълнителен кислород. Той отново е сам и не използва помощта на шерпи.

Повече за Боян Петров тук

Атанас Скатов

Атанас Скатов
Сливенският алпинист набра популярност през пролетта на миналата година с изкачването си на Еверест, което направи 24-ти май. То беше част от проекта му, наречен „Se7enSummitsVegan“. Целта на Скатов беше да стане първият човек в света, покорил седемте континентални първенеца без използване на животинска храна и изкуствен кислород в рамките на 24 месеца. По време на изкачването си на Еверест, като част от комерсиална експедиция, обаче той използва допълнителен кислород, както и шерпи. По-рано, през 2013 г., той успя да изкачи европейският първенец Елбрус (5642 м), а на 4 януари 2014 и южноамериканския Аконкагуа (6962 м). По-късно, на 19 ноември 2014, Скатов достигна и най-високата точка на Австралия и Океания – Пунчак Джая (4884 м), а на 22 декември и тази на Антарктида – връх Винсън (4 892 метра), който е предпоследният от списъка на вегана. Последната цел, за да бъде завършен проекта, е Маккинли (6193 м) в Северна Америка.

Атанас Скатов
Атанас Скатов и неговият проект „Se7enSummitsVegan“

Появата на алпиниста в подножието на Манаслу е изненадваща промяна в плановете му. Според доцент Сандьо Бешев, който е известен като Хроникьора на българския алпинизъм, и се познава със Скатов, той е в изключително добра форма и ако времето го позволи, има реални шансове да достигне върха, ставайки първият българин, стъпил на Манасу.

Повече за Атанас Скатов тук

Манаслу

Манаслу (8156 м)
Манаслу (8156 м). Първото му изкачване е направено през през 1956 г. от японска експедиция

Манаслу (8156 м) е единственият от 14-е осемхилядници, който все още не е изкачван от българин. Той е разположен на непалска територия и е сравнително близо до Анапурна – на около 70 км. Досега е имало 4 български експедиции, които са се опитали да се изкачат на върха – през 1993, 1998, 2008 и 2009 г., но нито една от тях не е успяла да достигне повече от 7700 метра. Причините в повечето случаи са били лошо време, дълбок сняг, изкачвания в края на сезона. В една от експедициите загива Христо Станчев през 1998 г. Последният опит е на големия български алпинист Дойчин Василев и дъщеря му Маргарита Василева. Те са се опитали да достигнат Манаслу през 2009 г., но не успяват отново поради лошо време.

Експедиция към Манаслу
Експедиция към Манаслу. Снимка: himalayanexperience

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.