Защо катеренето е спортът за вашите деца?

0
 

Сподели

Shares

Станимир Желязков е един от основните двигатели на Клуба по катерене към „НСА“. Той, заедно с останалите инструктори, сред които са Ивайло Радков-Фазата, Мартин Пенков, Георги Пенев, вече дълги години провежда специални курсове за деца. Благодарение на тях се радваме на успехите на малки на възраст, но големи като постижения катерачи като Дея Владимирова, Кръстина Ангелова-Ина, Димитър Русев. Освен да помогне в катерачното израстване на младите надежди, клубът към Националната спортна академия има и друга цел – да покаже, че катеренето е достъпен, възпитаващ, здравословен и забавен спорт, който освен всичко останало може да бъде и семеен и е изключително подходящ за деца. Защо точно обаче – това ни разказа Станимир.

Клуб по катерене "НСА"
Станимир Желязков

Катеренето е млад спорт, който се развива с бързи темпове. След като залите с изкуствени стени се наложиха като основно за тренировка и състезания, спортът катерене стана все по-достъпен за повече хора от всички възрасти. В повечето страни около Алпите спортното катерене е ежедневие за много хора. „Мама, татко и аз“ на близкия катерачен обект са съвсем обичайна гледка. Радостното е, че и у нас все по-често се срещат семейства, които са приели спортното катерене като семеен спорт. Но защо е добре децата ни да тренират катерене.

Клуб по катерене "НСА"
Дея Владимирова

Катеренето учи още от малки децата да решават проблеми и да взимат решения

Движенията свързани с изкачването на един маршрут представляват един пъзел, който трябва да бъде разбран. Всяко едно движение представлява процес на взимане на решение. Преди катерене, по време на катерене, процесът, свързан с търсене на най-правилното решение е динамичен, изисква голяма бързина и вариативност. Разнообразието при катеренето на различни скални обекти и изкуствени стени ни сблъсква с различни ситуации, при които обратната връзка, свързана с взимането на решения, идва много бързо.


Кръстина Ангелова-Ина катери по „El choro“, 8b

Спорт, който ни учи как да се адаптираме и да бъдем по-смели

Преодоляването на страха е житейско умение, неразделна част от постигане на успех. Дали този страх е свързан с неизвестното, дали водещ е страхът от първите стъпки или този от провал? С катеренето вие насърчавате децата си как да напуснат зоната на комфорта, как да се изправят срещу страховете си, как да придобиват смелост и да се адаптират към новата среда.

Клуб по катерене "НСА"
Ивайло Радков-Фазата (в жълто)

Катеренето насърчава здравословния начин на живот

Виждали ли сте дебел катерач или алпинист? Спортното катерене развива всички двигателни качества, сила, издръжливост, гъвкавост, ловкост и поради тази причина ви е необходимо хармонично развитие на цялото тяло. Обикновено катерачите са здрави консуматори на различни спортове, карат ски, велосипеди, сърф и др. „манашки“ спортове. За да поддържат добра форма е необходимо да се хранят добре, консумирайки здравословни продукти.

Приключението е в основата на катеренето, което се практикува с относително малък риск в контролирана среда

За добро или лошо катеренето има репутацията на екстремен спорт. На практика обаче нещата стоят по друг начин. Практикуването му в зала или на спортни обекти на скали с хора, които са минали през курсове на обучение и знаят как да осигуряват, сигурността е на 100%. Рискът от обективните опасности е сведен до минимум. Доста спортове като ски, колоездене, скейтборд и др. са доста по травматични от катеренето.

Клуб по катерене "НСА"
Дея Владимирова

Концентрация и дисциплина

Те са в основата на успеха. Максимално бързо да се изолираш от околната среда и да се отдадеш на движенията, да се научиш да усещаш всяка една част от тялото си, да контролираш мускулния тонус и всяко едно усилие в движенията са невъзможни без добра концентрация. Когато един катерач иска да напредва е необходима самодисциплина, да следва тренировъчната програма, да се научи да е устойчив в трудни моменти, да вярва в успеха и всички тези детайли могат да се съберат в едно катерене на определен маршрут.


Митко Русев катери „Central Park“, 8a

Изграждане на комплексни умения

Подбора на правилните дрехи и екипировка, изборът на храна, подредбата на раницата, намиране на правилната пътека при катерене на нов обект, опъването на палатката, работата с разнообразен инвентар и използването на въжето. Образованието на децата започва именно от изграждането на полезните навици, които се формират в нашите катерачни излети и лагери. Навици които ще използваме през целия ни живот.

Клуб по катерене "НСА"
Георги Пенев-Гого – един от инструкторите на НСА

Катеренето е достъпен спорт

За да започне едно семейство да се катери не му е необходима голяма инвестиция. Повечето обувки за катерене са на цена под 100 лв., седалките струват колкото едни по скъпи дънки и за четиричленно семейство цената на инвентара е около един добър велосипед. Може да катерите всеки ден на изкуствена стена и цената на картата е като във фитнес зала. В почивните дни съчетавате приятна разходка до катерачния обект и единствената инвестиция е горивото на колата и сандвичите в раницата.

Клуб по катерене "НСА"

И накрая – защото е „супер забавно“!

Приключението, емоцията и красивите моменти, споделени с приятелите, са гарантирани при всяка една катерачна авантюра. На въпроса защо харесваш катеренето, едно от нашите деца отвори много убедително „Защото е супер забавно!“. Отговорът изчерпва темата и те кара без да се замисляш много да тръгнеш към залата или близкия катерачен обект.

Клуб по катерене "НСА"

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.