Жаргон по парапланеристки

0
 

Сподели

Shares

Независимо дали ви влече да се придървяте или окичвате, след като сте се засемчили и цебясали, малко жаргон от езика на парапланеристите няма да ви бъде излишен. Ето какви ключови изрази подбрахме за вас, с които да си обясните защо се въртят термики и ошамарват крила.

Парапланеризъм
Илюстрация: vigotour.com

“Давене”: При липса на термика равномерно губиш височина и планираш надолу.

“Да завъртиш термика”: когато пилотите намерят издигащ се топъл въздух, те се въртят в спирала нагоре и по този начин се издигат.

“Цебясване”: идва от Cumulus Nimbus /cb/ – буреносен облак. При бързо и сериозно развитие на облак.

“Шамар” (“ошамари ме”): когато крилото се сгъне по време на полет.

“Шут”: когато влезнеш в термична зона и усетиш как тръгваш нагоре.

“Разцъкване” (“разцъквам си крилото”): летиш, гледаш нагоре и си викаш „тц, тц, тц…“. Разцъкването е форма на опознаване между пилота и крилото. Пилотът дава команди, крилото ги изпълнява… ако се разберат, и така, докато не стане ясно кой командва.

„Дюшек“: определение за учебно крило. Бавно и тромаво, но много сигурно.

„Уши“: сгъване (доброволно) на краищата на крилото и намаляване на площта му с цел да слизаш по-бързо към земята.

„Засемчи“: при чакане на подходящи условия за летене, когато облачността се вплътнява и на пилотите не им остава нищо друго, освен да чоплят семки.

„Придървяне“: кацнал върху дърво, по аналогия от приземяване. (Отбелязваме, че дърветата наистина са добър изход за пилотите в аварийна ситуация.)

“Окичване”: по-нежната дума за придървяне. Обикновените пилоти се придървят, майсторите (особено красивите) се окичват по дърветата.

Още жаргон от различни екстремни спортове има в пълната статия, част от брой ЛЯТО 2013 на списание 360°. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте. Ако го направите, ще можете да получите избран от вас предишен брой като подарък.

Статията е част от брой ЛЯТО 2013 на Списанието, който можете да закупите на преференциална цена от 5 лв. Ако пък желаете да попълните колекцията си със списания 360 – възползвайте се от специалните ни промоционални пакети!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.