В разредения въздух на Еверест

0
 

Сподели

Shares

На 18 септември в кината по цял свят, включително и в България, се появи филмът „Еверест“. Той е направен по катастрофалната експедиция от 1996 г., отнела живота на 8 алпинисти и описана в книгата на Джон Кракауер „В разредения въздух“. По онова време това е най-смъртоносното събитие в историята на Еверест.
Ник Хайл от Outdoor magazine разговаря с актьорите и екипа на новия филм „Еверест“ за създаването на приключенския епос, оживял за едно ново поколение:

Еверест

Създаването на игралния филм с бюджет 55 милиона долара, който излиза по екраните на 18 септември, само по себе си е приключение. Голяма част от него е заснета на локации в Непал и Вал Сеналес, ски-курорт в италианските Доломити. Дългогодишните водачи на групи в Еверест Дейвид Брешиърс, Гай Котър и Дейвид Мортън са включени, за да предоставят заснети в планината кадри и да дадат консултации относно безопасността и професионални тънкости при катеренето. Някои сцени в Непал са заснети на 5100 метра височина, а в Доломитите актьорите и снимачният екип са изкачвани с хеликоптер на застрашения от лавини терен. „Този проект привлече хора със сходни идеи“, каза ми Джейк Джиленхол. „При него не можеш да видиш актьори, които си седят по караваните. Все са хора с добра физическа подготовка, готови на лудешки рискове.“

Събитията от 1996 година, в случай, че сте ги забравили, разказвани в много случаи от първо лице, включително в много нашумелия бестселър на Джон Кракауер „В разреден въздух“, включват двама опитни водачи: Киви Роб Хол (Джейсън Кларк), който оглавява алпинистката компания Adventure Consultants и американеца Скот Фишър (Джейк Джиленхол), собственик на компанията Mountain Maddness и техните съответни експедиции. Тогава е зората на комерсионалното изкачване на Еверест и макар че извън планината двамата мъже са приятели, тук те се конкурират за клиенти, медиен показ и пари. На 10 май същата година поредица от спорни решения, съчетана с малко лош късмет, оставя и двата екипа закъсали насред смъртоносна буря на височина над 8600 метра в така наречената Мъртва зона, където кислородът е почти несъществуващ и хората не могат да оцелеят дълго.

Еверест

Сагата за спасителните опити и за осемте души, които загиват в този ден, ще се превърне в една от най-интригуващите в съвременната приключенска история. Налице е колоритна група от алпинисти аматьори: пощальон от Сиатъл на име Дъг Хансен (Джон Хоукс), който е прикован на височина 9300 метра заедно с Роб Хол по време на бурята; амбициозният тексаски лекар Бек Уедърс (Джош Бролин), изоставен, защото е мислен за мъртъв, но възкръсва като същински Лазар от мразовития ад, за да се добере някак до лагера. Малко са моментите в алпинистката история, по-сърцераздирателни от финалните разговори по радиостанцията между Хол и бременната му съпруга Джен Арнолд (Кийра Найтли), намираща се у дома им в Нова Зеландия, по време на които тя, усетила съдбата на мъжа си, се опитва да го придума да се спусне надолу.

Еверест

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.