Рилското почистване започна

0
 

Сподели

Shares

Рилското почистване започна, За Земята

Традиционното ежегодно почистване на защитени територии в българските планини започна отново. Начало беше дадено на 31 август в Рила едновременно от хижите Белмекен и Мусала.

Едноседмичната доброволческа инициатива на екологично сдружение „За Земята” ще бъде в дните между 31 август и 6 септември тази година. В нея се очаква да се включат общо над 70 души от цялата страна. Те са разделени на два лъча, които ще се съберат на 4 септември при хижа Заврачица.

Едно от предизвикателствата на акцията е да се почистят района на хижа Мусала и по-трудно достъпните зони на заслон Ледено езеро и връх Мусала, които особено през лятото са посещавани от много туристи. Втората част от групата започна почистването от района на хижа Белмекен, където досега не е имало подобна акция.

„Идеята на дългогодишната кампания “Боклукът в раницата” е не само да почисти скритият под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Това е ключово особено за места, които са направени лесно достъпни за туристи, които имат малко опит в планината, благодарение на построените лифтове.“ – разказаха организаторите от „За Земята”.

Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си. Но още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си. „Един от основните проблеми на хижите е използването на пластмасова посуда за еднократна употреба, която често бива изгаряна в печките, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението – носете си собствени съдове и прибори.“ – добавят от „За Земята”.

Рилското почистване започна, За Земята

Ежегодната кампания се осъществява изцяло благодарение на дарения и доброволци – средствата се набират чрез дарения от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Участниците в самото чистене заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване 2016. Срещу тази сума всеки участник получава тениска или кърпа за глава, с осигурена безмесна кухня по време на цялото събитие.

Тази година, кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП “Рила”, Туристическо дружество “Рилски турист”, хижите Мусала, Белмекен и Заврачица, заслон Ледено езеро и Метеорологична станция връх Мусала. Подкрепителна енергия за доброволците осигуряват и енергийните десерти Roo’bar, а екипировка магазини Стената.

Рилското почистване започна, За Земята
Един от лагерите на доброволците в Рила

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.