Montana Open 2010: репортаж

0
 

Сподели

Shares

Мястото е село Ерден, или по-точно съвсем близо до него, а поводът – 45-тият открит шампионат по парашутизъм “Montana Open 2010”. Наближавахме летателния център на Ава Спорт, но във въздуха не се забелязваха парашутисти и самолет, който да кръжи над центъра.

Когато пристигнахме, разбрахме, че има силен вятър и всички състезатели го чакат да утихне, след което състезанието да продължи. Някои релаксираха в басейна, други пийваха и похапваха, когато Ангел съобщи, че ще започне презентацията на Jupp Veltmann – представител на Airtec Safety Systems, който отговаря за техническата част по създаването на уредите за принудително отваряне на запасния парашут CYPRES. От неговата презентация научихме как всъщност работи този уред и какви са проблемите, с които трябва да се пребори, за да отвори запасния парашут в точния момент и нито секунда по-късно. Промените в атмосферното налягане са един от най-големите проблеми, също така и водоустойчивостта, която се постига със специален филтър, който се поставя на сензора. Тези уреди са създадени да спасяват животи и не трябва да се правят никакви компромиси с качеството и с годността на самия уред. Експлоатационният период на един CYPRES е четири години, след това той се връща на производителя, който го рециклира (сменя батерията), калибрира и тества – едва тогава уредът може да се ползва още три години.

Montana Open 2010 - доцелен скок

И така, вече бяха минали четири манша от състезанието, вятърът почти беше утихнал, а около местата, отредени за подготовка преди скок, вече можеха да се видят състезатели, подготвящи се да се качат в самолета и да се опитат да уцелят мишената. Дисциплината, в която се състезаваха парашутистите, беше доцелен скок, което е доста трудно занимание – когато парашутистът напусне самолета, има около минута-две летене и преценяване на условията, след което трябва да се приземи върху дюшек, в центъра на който има черна точка с диаметър около 50 см. Трябва максимално точно да успее да уцели центъра, защото всяко отклонение встрани се отбелязва от съдиите, които наблюдават отблизо къде точно се е приземил състезателят. Отчита се всеки сантиметър отклонение от центъра на мишената и така се определя кой е победител. Паралелно с държавния шампионат, се провеждаше и открито първенство за Югоизточна Европа, отново в дисциплината доцелно кацане. Сърбите водеха убедително в отборното класиране, а веднага след тях бяха се нареждаха отборите на Монтана, ВВС (Военно въздушните сили) и МВР.

Montana Open 2010 - доцелен скок

На финала класирането изглеждаше така:
Първо място за сръбския отбор, а второ и трето за българските отбори. В индивидуалното класиране първо място отново отиде за представител на Сърбия – Миролюб Яничевич, второ място за българинът Драгомир Недков, трето – Александър Цветкович, Сърбия. Отново Драгомир Недков от отбора на ВВС зае първото място в държавното първенство, следван от Стефан Тюфекчиев и Цонко Шопов, представители на АК Монтана.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.