Първото ендуро състезание на Витоша с много кал

 
0

Сподели

Shares

В истинско изпитание за издръжливостта се превърна първото ендуро състезание на Витоша. Условията, при които колоездачите се състезаваха, бяха изключително тежки и изобилни на мъгла и кал. Въпреки лошото време, хлъзгавите пътеки и непрогледната мъгла, над 70 смелчаги от цяла България, както и един представител на Франция, се включиха в оспорваната надпревара.

Home Mountain Enduro Cup

Home Mountain Enduro Cup беше част от календара на Столична община, като част от инициативите на „София 2018 – Европейска столица на спорта“ и беше трети кръг на Българските Ендуро Серии за 2015-а. Ендуро състезанията представляват спускане на етапи, преминава се през различни терени и има общо класиране и сборен резултат от всички специални отсечки.

Състезанието на Витоша включваше общо 4 специални етапа, като началото беше дадено на Платото премина през хижа Момина скала, Копитото, Бояна, Драгалевци, Голи връх, Бай Кръстьо и финишира в Драгалевци. Трасетата, през които се преминаваше бяха трудни и много технични. Маршрутът включваше малко изкачване в два от етапите и предимно спускане в другите два. Преминаваше се през много стръмни каменисти пътеки, които в комбинация с дъжда в съботния ден, мъглата и многото кал се бяха превърнали в истинско предизвикателство за духа и тялото.

Home Mountain Enduro Cup

Голямата награда за победителя в Home Mountain Enduro Cup беше “уайлд кард“ и финансиране за участието му във финалния кръг на Световните ендуро серии, който ще се проведе на 3-4 октомври във Финале Лигуре, Италия.

Участниците в състезанието бяха разделени в 5 отделни категории – жени, юноши 15-17, мъже 18+, мъже 30+, мъже 40 +, като всички победители в отделните категории бяха наградени.

Най-добре при дамите, които „мъжки“ се бориха с тежките условия, се справи Магдалена Русева, следвана от Йоана Начева и Мария Баева.

При юношите най-добър сборен резултат успя да постигне Теодор Мавродиев от отбора на VIVO, град Петрич, който въпреки тежко падане в един от етапите успя да завоюва първото място. След него се класираха Валентин Тенев и Лъчезар Савов.

В категориите на „ветераните“ над 30 и 40 години, конкуренцията също беше много голяма. При 30 годишните най-добър резултат постигна представителя на RAM bikes Антон Настев, следван от съотборника си Камен Недков и Андрей Балевски. При 40 годишните най-бърз по калните пътеки беше Петър Тачев, следван от Апостол Саръиванов и Петър Савов.

При мъжете над 18 години, където конкуренцията също беше много голяма, най-добър общ резултат успя да постигне Иван Колев, който със завидни умения, много стабилно и бързо каране през целия уикенд успя да спечели голямата награда и ще представлява страната ни на финалите на Световното в дисциплината.

На второто стъпало на почетната стълбицата се качи един от най-големите му конкуренти – Добромир Добрев, който за съжаление нямаше късмет и 59 секунди не му достигнаха, за да го победи. След тях се класира Стивиан Гатев – един от най-добрите ни състезатели по спускане, който за първи път участва в ендуро състезание и се представи отлично и в тази дисциплина.

Така завърши първото издание на Home Mountain Enduro Cup, а организаторите от Консепт Криейтив обещават догодина да продължат традицията и да направят състезанието още по-интересно.

Home Mountain Enduro Cup

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.