Над Витоша и Рила с парапланер – нов рекорд

0
 

Сподели

Shares

168 километра. Толкова успя да прелети българският крос кънтри парапланерист Ясен Савов, стартирайки почти от дома си в полите на Витоша, прелитайки над рилските върхове и кацайки обратно на същия витошки старт, от който е излетял. Фигурата, която е изпълнил с парапланера си, е т.нар. „триъгълник“ и изисква излитане и кацане от едно и също място. Освен изключително красивия полет, на който можем да се порадваме във видеото, той направи и национален рекорд за дължина на прелета.

Ясен Савов
Ясен Савов

Ето какво разказа Ясен специално за 360° след полета си:

“При обикновения прелет, при който излиташ от едно място и кацаш на съвсем друго, често непознато за теб място, го има чарът на неизвестното, на приключението да кацнеш някъде „в нищото“, и така да откриваш места, на които иначе никога не би се озовал, да се срещаш на странни места със странни и обикновени селяни и всякакви хора от плитката и дълбоката провинция, с които иначе никога не би се срещнал, да те качват на стоп и т.н.

От друга страна, при такива “затворени” полети като този, независимо от точната си форма (кръгови, триъгълни, или квадратни), има една елегантност, която много ми допада. Елегантността да излетиш от някъде, да разгледаш много, много километри красив терен, и не просто да се пуснеш по вятъра и да кацнеш където те отвее, а да имаш умението да се върнеш на същото място, и след това вместо да се чудиш как да се прибираш с часове обратно, ти да си си се прибрал сам, по въздуха, и единственото, което да ти се налага да правиш след това, е да пиеш бира и да хапваш вкусно-вкусно, със солидния кеф и задоволство от преживяното, видяното и постигнатото.”

Connecting the dots in SW Bulgaria: from Sofia, over Rila's peaks, and back.

Всичко това се случва съвсем не случайно. Ясен е най-успешният ни парапланерист в тази дисциплина в момента. В биографията си той има редица постижения на държавно и международно ниво, сред които носител на Европейската купа за 2009 г. Безспорно най-големият му успех до момента е участието на европейското първенство, провело се във Франция през 2012 г., където надделява над останалите 150 състезатели в дисциплина крос кънтри и се класира първи. През миналата година пък Ясен се класира пети в Световната купа, затова и лети с номер 5 на екипа си в момента.

Ясен Савов
Снимка: yassensavov.com

Изпълнението на такъв полет над Витоша, Верила и Рила е мечта за Ясен от много време, както сподели той пред 360°. Дълги години Ясен изследва потенциала за дълги полети на Югозападна България, изучава сложните метеорология и релеф на района и прави продължителни полети.

Ясен Савов
Снимка: yassensavov.com

Видеото и думите, които Ясен написа след полета и рекорда си, можете да видите на неговия сайт: yassensavov.com. А ако искате да разгледате по-подробно неговия GPS трак над трите планините, погледнете тук.

Ясен Савов
Маршрутът на полета. Източник: yassensavov.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.