Да почистим Рила

0


Дата на събитието: 31.08.2015

Сподели

Shares

Тази година за седемнайсети пореден път екологично сдружение „За Земята” организира почистване на защитени територии. В периода от 31-и август до 6-и септември доброволци ще могат да се включат в инициативата, като и тази година тя ще обхване територии от Национален парк „Рила”.

Боклукът в раницата
Снимка: „За Земята“

Доброволците ще бъдат разделени на две групи, като всяка от тях ще атакува боклуците по един от следните маршрути:

х. Мусала – х. Заврачица
х. Белмекен – х. Заврачица

Всички, които се включат, ще търсят отпадъци по туристическите маршрути с отправни точки хижите и около самите хижи. Идеята е тази година да бъдат почистени и по-труднодостъпни места като района около заслон „Ледено езеро” и връх Мусала и райони, в които такава акция не е провеждана – като х. Белмекен.

Срокът за записване е удължен до 23-и август и всички, които искат да почистят планината, трябва да попълнят формуляра тук.

Желаещите да се включат в кампанията заплащат по 10 лв. такса участие, като набраните средства отиват за финансиране на следващото планинско почистване. Организаторите осигуряват за всички доброволци вегетарианска кухня по време на цялото събитие, тениска или кърпа за глава, чували, работни ръкавици и места за палатки. А от вас изискват само доброволен труд, усмивки и песни и малко събрани дърва за лагерния огън.

Боклукът в раницата
Снимка: „За Земята“

Освен да почисти планината, инициативата има за цел да припомни на всички туристи, че в планината всеки сам е отговорен за това, което оставя след себе си. Прибраният в раницата боклук не тежи на туриста, но за сметка на това този, зарязан до някой камък, „тежи” на планината. Нещо повече – от „За Земята” припомнят на туристите колко е важно да се консумира умерено и според нуждите.

Тази година кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП „Рила”, Туристическо дружество „Рилски турист”, хижите „Мусала”, „Белмекен” и „Заврачица”, заслон „Ледено езеро” и Метеорологична станция на връх Мусала, както и Roo’bar, бар „Яйцето”, Barfly, магазините Стената, Zajo и Outsider.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.