Снимка на седмицата

0
 

Сподели

Shares

Реката на снимката изглежда като произведение на съвременното изкуство, като нещо от друга планета, което дори би могло да бъде прието за красиво. В произхода на нестандартния ѝ цвят обаче няма нищо хубаво. Млечнооранжевите багри на река Анимас в американския щат Колорадо са резултат от замърсяване от отпадните води на близка мина. Иронията е, че самото замърсяване е предизвикано от опити то да бъде предотвратено.

Снимка на седмицата - Анимас
Снимка: Jerry McBride/The Durango Herald, via Associated Press

По-рано този месец служители на американската Агенция за опазване на околната среда неволно изпуснаха в реката над 11 милиона литра отровни отпадни води от изоставената мина „Голд Кинг“. Това се случи, докато те опитваха да намалят замърсяването на разположения до мината приток на Анимас Семент Крийк с метали от отпадните води. Агенцията монтираше канализационна тръба, когато тежките ѝ машини разместиха земна преграда, задържаща водата. Първоначалният разлив беше с такава сила, че събори дървета.

Седмица след инцидента Агенцията потвърди, че водата съдържа кадмий, арсеник, мед, цинк и олово.

В много части от реката оранжевото оцветяване вече го няма. Отровите, които го предизвикаха обаче продължават надолу по течението. А голяма част от тях са се утаили и на дъното. Тези седименти отново ще се надигнат при всяко прииждане на реката.

Отпадните води от мината продължават да се изливат в Семент Крийк. Дебела оранжева тиня покрива околните склонове, а оттам летните дъждове много лесно могат да я свлекат в рекичката.

В Западните Щати има около 160 000 изоставени мини, 33 000 от които са идентифицирани като вредни за околната среда. Според изследване на екологичната група River Network, минното дело продължава да произвежда повече токсини от която и да е друга индустрия в Щатите и е замърсило около 19 000 км реки в страната.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.