Red Bull Cliff Diving Мостар – финалът предстои

0
 

Сподели

Shares

Най-добрите височинни скачачи на планетата, един стар мост, 28 метра над водата и изключително зрелищно, красиво шоу.

Това накратко представлява състезанието от сериите на Red Bull Cliff Diving, което се провежда на 14 и 15 август за пръв път в босненския град Мостар. То събира на едно място елита на този грациозен, но и екстремен спорт, сред който и единственият българин, участващ в сериите – Тодор Спасов.

Орландо Дюке, Red Bull Cliff Diving
Орландо Дюке

 

Тодор Спасов, Red Bull Cliff Diving
Тодор Спасов

Състезанието започна в петък, 14 август, с квалификациите, които определят реда и двойките, в които ще се изпълняват скоковете през втория ден. Най-добрите Cliff Diving атлети вече се появиха на специално изградената платформа върху Стари мост, която им осигурява височина от 28 метра за фигурите, които изпълняват по време на полетите си.

Тодор Спасов, Red Bull Cliff Diving
Тодор Спасов

Освен Тодор Спасов в квалификациите се включи и изгряващата звезда на Мексико Джонатан Паредес, който имаше рожден ден. Класа показа и въздушният акробат – американецът Анди Джоунс и разбира се, Орландо Дюке – легендарният колумбиец. Майсторството си демонстрира и бившият олимпиец Блейк Олдридж и американецът Дейвид Колтури. С цел да спечелят петте места, които автоматично ги класират за сезон 2016, тези атлети се състезават на почти три пъти олимпийска височина, която приблизително се равнява на 8-етажна сграда. Скоростта, която се развива при скоковете, е около 85 км/час, а времетраенето на един скок е около 3 секунди.

Джонатан Передес, Red Bull Cliff Diving
Джонатан Передес

След квалификациите вече е ясен и редът, в който ще бъдат изпълнени скоковете във втория ден на състезанието. Ето ги двойките, които бяха разпределени, както и резултатите, които получи всеки състезател:

Джонатан Передес (Мексико) – 108.30 срещу Джуселино Джуниър (Бразилия) – 0.00
Гари Хънт (Великобритания) – 102.60 срещу Стивън ЛоБуе (САЩ) – 70.30
Анди Джоунс (САЩ) – 96.90 срещу Хорхе Ферзули (Мексико) – 77.90
Михал Навратил (CZE) – 95.00 срещу Тодор Спасов (България) – 83.60
Блейк Олдридж (Великобритания) – 91.20 срещу Анатолий Шаботенко (Украйна) – 89.30
Орландо Дуке (Колумбия) – 91.20 срещу Дейвид Колтури (САЩ) – 91.20

Михал Навратил, Red Bull Cliff Diving
Михал Навратил

Предстои ни да разберем дали 31-годишният Гари Хънт ще продължи дългата си поредица от победи в настоящия сезон или надпреварата за подиума ще изведе друг атлет на първото място в Мостар. Ще научим и дали класиралият се 11-и на световното първенство в Казан Тодор Спасов ще затвърди мястото си в сериите. Ще видим и поредните грациозни скокове на легендата на този спорт – колумбиецът Орландо Дюке. Ще видим и как ще се представят набиращите сила мексикански скачачи. Ще усетим от атмосферата на едно красиво място с дълга история на скоковете във вода. Всичко това ще се случи на 15 август, събота – финалният ден от първото Red Bull Cliff Diving в Мостар.

Red Bull Cliff Diving
Дейвид Колтури

Освен Тодор Спасов, сериите в Мостар са и с друго българско участие. Ред Бул и 360° изпратиха група български журналисти, които да отразят събитието. Пътуването е петата поредна инициатива от съвместния проект, наречен Red Bull JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти.

Гари Хънт, Red Bull Cliff Diving
Гари Хънт

Мястото за провеждане на този етап от Red Bull Cliff Diving не е избрано случайно. Стари Мост е най-известната забележителност в Босна и Херцеговина. Първите скокове от него датират от 1664, а първата надпревара от 1968 г. Легендарната постройка е място, където млади мъже от Мостар доказват смелостта си в нещо като тест за зрелост и традицията за състезания по скокове е на почти 450 години.

Орландо Дюке, Red Bull Cliff Diving
Орландо Дюке

Точно толкова култов, колкото е моста, е и ликът на скачак, летящ във въздуха от моста към бързите и студени води на река Неретва. Грациозно извиваща своите кристално чисти води, реката свързва двете части на стария град в Мостар, заобиколена от крепостни кули от двете страни, тя се вписва перфектно в заобикалящата я среда, създавайки впечатляваща гледка. Мостът, както и заобикалящият го стар град в Мостар, са част от Световното наследство на ЮНЕСКО и често биват споменаван като един от най-красивите мостове в света.

Гари Хънт, Red Bull Cliff Diving
Гари Хънт

Стари мост бива унищожен по време на войната в Босна и Херцеговина, но после е реконструиран, като са използвани оригиналните каменни блокове, извадени от реката под него. Краткият каменен мост, в днешната му форма, бе открит с изложба по скокове във вода през 2004 и за първи път този август е домакинът с най-дълга история в традицията по скоковете на Световните серии.

Хорхе Ферзули, Red Bull Cliff Diving
Хорхе Ферзули

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.