Работа в пещерата или какви ги вършат спелеолозите, аджеба?

0
 

Сподели

Shares

Чудили ли сте се някога какво точно работят спелеолозите? Всички чуваме от време на време, че е била открита нова пещера някъде или че спелеолози са стигнали дъното под някое плато, или са стигнали до там, докъдето никой преди това не е успявал, но никой не може да каже какво предстои още по-напред. Какво обаче трябва да знаят спелеолозите, за да са достатъчно подготвени, че да успяват в експедициите си?

спелеология
Снимка: Cave Rescue Bulgaria

Естествено, първото нещо, което трябва да преодолеят е самото проникване в пещерата. За това, разбира се, си има специални техники, но ученето в тази област никога не престава. Затова и от Българската федерация по спелеология всяка година организират обучителни курсове за млади пещерняци, но и за опитни професионалисти, които искат да обменят опит със своите колеги.

За да премине една експедиция успешно, спелеолозите трябва да бъдат достатъчно технически грамотни и да знаят как да се справят с най-различни предизвикателства под земята като различни препятствия, вертикални пещери или тежки товари, които трябва да бъдат извлечени на повърхността.

спелеология
Снимка: Cave Rescue Bulgaria

След като проникнат в някоя пещера, спелеолозите започват да я проучват. Това в повечето случаи е тяхната същинска цел – не просто да се шмугнат в някоя дупка, а да разберат какво има там, защо е там, как се е образувало/появило.

Самото спускане в пещерите, но и работата по проучването им изисква умения за боравене със специален инвентар, а за да са максимално подготвени, спелеолозите от различните клубове в страната уеднаквяват и усъвършенстват техниките за работа с въже и алпийска техника.

спелеология
Снимка: Cave Rescue Bulgaria

Много важно за успешната работа на спелеолозите е правилното изготвяне на карти особено когато става въпрос за места, на които никой не е стъпвал до този момент. Преди да отидат на такива места обаче, спелеолозите трябва да са подготвени за всякаква развръзка и затова основна част от обученията им преди експедиция са курсовете по пещерно спасяване.

спелеология
Снимка: Cave Rescue Bulgaria

Много от подготвителните курсове и тренировки, които Българската федерация по спелеология организира, се провеждат около Карлуково. С какво е толкова интересен този район, можете да прочетете тук.

спелеология
Снимка: Cave Rescue Bulgaria

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.