Първото Red Bull Cliff diving състезание в Мостар

0


Дата на събитието: 15.08.2015

Сподели

Shares

На 15-и август в босненския град Мостар българинът Тодор Спасов ще стане част от едно историческо събитие – 6-тата спирка от Световните серии на Red Bull Cliff Diving за 2015.

Тодор Спасов. Снимка: Red Bull Cliff Diving
Тодор Спасов. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Височинни скокове във вода на място, където този спорт е традиция вече повече от четири века – подбрана група от 14 от най-добрите скачачи на планетата ще станат част от първата надпревара в Световните серии, която ще се проведе на Стари Мост в Мостар – най-отличителната забележителност в Босна и Херцеговина. Първите скокове от моста датират от 1664, първата надпревара от 1968, а 15-ти август 2015 година е денят, в който Гари Хънт, водещият британец, ще скочи акробатично от 27 метровата платформа, продължавайки да преследва „перфектния сезон“. След финала на португалските Азорски острови и две нови лица на подиума, Световните серии се срещат с фанатични фенове на спорта, достигайки и до меката Босна и Херцеговина.

Стари мост над река Неретва
Стари мост над река Неретва в Мостар

31-годишният Гари Хънт може и да е доминиращият атлет с пет поредни победи в настоящия сезон, но надпреварата за подиума се увеличи с още двама кандидати в предната спирка и елита състезатели дават най-доброто от себе си. Изгряващата звезда на Мексико, Джонатан Паредес и въздушният акробат – американецът Анди Джоунс заявиха своите претенции към топ местата в цялостното класиране заедно с Орландо Дюке, легендарният колумбиец, бившият олимпиец Блейк Олдридж, американеца Дейвид Колтури и тежката артилерия на Русия Артьом Силченко. С цел да спечелят петте места, които автоматично ги класират за сезон 2016, тези 7 атлета ще се състезават на почти три пъти олимпийска височина.

Red Bull Cliff Diving
Орландо Дюке

Дали четиримата wildcard (специална покана) атлети от тази спирка отново ще покажат силно представяне, както направиха в Португалия, където трима от тях влязоха в Топ 8? Дали Анатоли Шаботенко (УКР) и Сержо Гузман (МЕКС), наредили се на 7-мо и 8-мо места от скалата, ще успеят да направят надпреварата още по-интересна редом с Хорхе Ферзули от Мексико и българина Тодор Спасов? Техните изключително сложни маневри и движения ще бъдат оценявани от петима международни съдии, сред които бившият топ скачак на Русия – Дмитри Саутин.

Дейвид Колтури
Дейвид Колтури

Увековечен в знамето и герба на града, животът в Мостар се върти около моста от построяването му през 16-и век. Легендарният Стари Мост е място, където млади мъже от Мостар доказват смелостта си в нещо като тест за зрелост и традицията за състезания по скокове е на почти 450 години.

Точно толкова култов колкото е моста е и ликът на скачак, летящ във въздуха от моста към бързите и студени води на река Неретва. Грациозно извиваща своите кристално чисти води, реката свързва двете части на стария град в Мостар, заобиколена от крепостни кули от двете страни, тя се вписва перфектно в заобикалящата я среда, създавайки впечатляваща гледка. Мостът, както и заобикалящият го стар град в Мостар, са част от Световното наследство на ЮНЕСКО и често биват споменаван като един от най-красивите мостове в света.

Стари мост бива унищожен по време на войната в Босна и Херцеговина, но после е реконструиран, като са използвани оригиналните каменни блокове, извадени от реката под него. Краткият каменен мост, в днешната му форма, бе открит с изложба по скокове във вода през 2004 и за първи път този август ще бъде домакинът с най-дълга история в традицията по скоковете на Световните серии.

Red Bull Cliff Diving
Италия. Снимка: Red Bull

Повече за Тодор Спасов можете да научите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.