360° профил: Еленко Еленков от Клуб „Бегач“

0
 

Сподели

Shares

Защо бягане? Ами като за начало, защото няма много други спортове, които да не ни костват почти нищо, да може да ги практикуваме навсякъде и да имат толкова много ползи. А и да кажем, че е може би най-естествената дейност за човека – с тази разлика, че не ни гони лъв, нали. Но пък ни гонят други, не по-малко страшни заплахи – като например заболяванията на сърдечно-съдовата система, по които държим първото място в Европа. А бягането, заедно с други аеробни дейности, е най-добрият начин да се предпазим. Ако никога досега не сте бягали, със сигурност няма да е толкова лесно да ви зарибим. Може да ви е интересно и полезно обаче да разберете как, защо и кога бягат няколко човека, които представихме в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието. Един от тях е Еленко Еленков.

Клуб "Бегач"

Професия: Мениджър проекти в малка софтуерна компания. Като странична дейност – организатор на състезания (маратони), един от създателите на клуб „Бегач“.

Еленко Еленков; Фотография @elenko
Еленко Еленков; Фотография @elenko

Местоживеене: София, Лозенец

Достъп до мястото за бягане: 5 мин. от вкъщи до Борисовата градина

Ежедневни маршрути: Борисовата градина (ежедневно), пътеки в Стара планина (Кремиковския манастир – Ябланица), хоризонталата на Витоша

Средно на седмица: Гледам да не падам под 40 км

Време на деня: По-добри резултати се правят вечер, рутината и постоянството се постигат сутрин, отметнал си си задачките, преди да е почнал деня. Бягането сутрин изисква неизлизане вечер, което пък ти променя начина на живот

Сезони: Целогодишно. Има един период през март, когато ти е писнало от сняг, има същия през август, когато вече ти е лошо от това да ставаш в 5, за да си приключил до 7:30 и жегата, която идва.

Терен: Градско, планинско

Най-дълго без спиране: 92 км

Състезания: Поне 2 пъти годишно маратони и 1 ултрамаратон.

„Тичам винаги с музика, от ден първи, когато почнах. Напоследък слушам аудио книги, токшоута, подкасти. Така освен че тренираш, имаш час-два от деня, посветен на някаква култура. Наскоро изслушах Корана в аудио вариант – нещо, което никога не бих седнал да чета.“

Хранене: Би трябвало да спазвам режим, но е прекалено много стрес и е за хора с възвишени цели. Предпочитам да ям каквото си искам и да спортувам 1 час на ден, отколкото да броя калории или да внимавам с палео схемите.

Техника на тичане: Това са теми за хора, които тренират професионално и изкарват пари. Аз съм аматьор. Задълбаването в техника и апаратура има смисъл, ако си треньор и командваш някой или имаш теза. Ако тренираш сам, само губиш време да анализираш и да споделяш – по-добре инвестирай това време в тренировки, ще има по-голяма ефективност.

Обувки: Меки с голям дроп (потъването на дунапрена)

Други спортове: шосейно колоездене

„Бягането реално ми удължи активното време през деня с 2-3 часа.“

Първият си маратон избягах през есента на 2003 г., като почнах да бягам от лятото на същата година. Грабна ме това, че животът ти се променя – спиш по-добре, наспиваш се с по-малко сън, имаш естествен апетит, откриваш, че някакви части от тялото се раздвижват както никога досега. При бягането тези ефекти настъпват след месец – два и не се осъзнават веднага. Най-лесното описание на бягането е медитация. Едни ходят на църква, други дишат по специален начин в групи, трети ходят да гледат мачове. Бягането те разтоварва по този начин. Ако победиш някой личен рекорд, си доволен от себе си. Голямо предимство е, че живеем в България и можем да практикуваме градско и планинско бягане. Ако си в Ню Йорк, Лондон, Берлин – нямаш избор.

МАЛКО ЗА КЛУБ „БЕГАЧ“ И РОЛЯТА НА ОРГАНИЗАТОР

В България все още няма добре организиран маратон. С приятели се събрахме в спортен клуб „Бегач“ и решихме да започнем да правим добре организирани събития. Накратко – непрофесионални бегачи и професионални мениджъри регистрират НПО и правят състезания. Засега се получава добре.

Интервюто с Еленко, както и много други вдъхновяващи истории от света на бягането, ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Пролет 2015
Списание 360° – Пролет 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.