360° профил: Ултрабегачът Краси Георгиев

0
 

Сподели

Shares

Защо бягане? Ами като за начало, защото няма много други спортове, които да не ни костват почти нищо, да може да ги практикуваме навсякъде и да имат толкова много ползи. А и да кажем, че е може би най-естествената дейност за човека – с тази разлика, че не ни гони лъв, нали. Но пък ни гонят други, не по-малко страшни заплахи – като например заболяванията на сърдечно-съдовата система, по които държим първото място в Европа. А бягането, заедно с други аеробни дейности, е най-добрият начин да се предпазим. Ако никога досега не сте бягали, със сигурност няма да е толкова лесно да ви зарибим. Може да ви е интересно и полезно обаче да разберете как, защо и кога бягат няколко човека, които представихме в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието. Един от тях е ултрамаратонецът Краси Георгиев.

Краси Георгиев
Снимка: Виктор Троянов

Професия: Консултант по хранене

Местоживеене: София, България

Достъп до мястото за тичане: От вкъщи

Средно на седмица: 60-100 км

Време на деня: За предпочитане сутрин, но в повечето случаи – когато имам възможност

Сезони: Целогодишно

Терен: Градско, планинско, екстремен терен

Най-дълго без спиране: 223 км

Най-високо:
4000-5000 м, европейските Алпи, Атласките планини

Най-ниско: -85 м, Долината на смъртта, САЩ

Състезания: Етапни състезания – Marathon des Sables (прекосяване на Сахара 250 км), Камбоджа (бягане в джунгла), бягане на Полярния кръг, ултрамаратонът Badwater в Долината на смъртта, маратони

Лични проекти: Прекосяването на Антарктида, ежегодни предизвикателства

Хранене: По принцип съм работил с атлети и знам тази страна да броиш всяка калория, да гледаш опаковката и да се шашкаш за всичко. Познавам и другата крайност, да се тъпчеш с боклуци. Аз съм избрал баланс, в който мога да си позволя на обяд да изям една пържола с две филии хляб. Не съм тотално вманиачен.

Техника на тичане: Техниката ми за тичане се получава естествено, аз съм нисък и големи крачки не мога да правя. Нагаждам се.

Обувки: Имах контузия на ахилеса преди години и си го излекувах с тичане на босо. Когато тичаш бос, трябва да си много внимателен, да се носиш плавно и леко. Стигал съм до около 20-30 километра. Поддържам barefoot-а и съм минималист, използвам Newton, обувка за триатлон, много лека. За планинско бягане – по-твърда подметка с грайфер.

Други спортове: Шосейно колоездене, ролер ски, кроскънтри ски, летене.

Краси Георгиев, на маратон в Полярния Кръг
Краси Георгиев, на маратон в Полярния Кръг

„В този напрегнат свят, в който живеем, бягането ти дава време да останеш сам със себе си, да организираш мислите си. Обичам да се вслушвам в заобикалящите ме звуци, докато бягам, било в природата, било в града. Удоволствието идва в мига, в който започнеш да тичаш. Бягането за мен е разтоварващо натоварване.“

Краси Георгиев на Marathon des Sables в пустинята Сахара
Краси Георгиев на Marathon des Sables в пустинята Сахара

Започнах с бягането, защото бях с наднормено тегло, пиех, пушех, не се чувствах добре. Имам набита структура и мислех, че не ставам за тичане. Когато започнах да свалям килограми, се оказа обратното. За един месец свалих 25 килограма. После се замечтах да избягам 42-километров маратон. Това беше и голямата тръпка, която ме грабна, процесът на подготовката, вълнението, целта. Когато го избягах, чувството беше космическо. Тичането породи един лавинообразен ефект в добрия смисъл – променя ти се мисленето, променя ти се тялото, променя се мотивацията, въобще човек се променя в цялата си същност. В един момент си казваш, ако мога да тичам 100 километра, то аз мога всичко. В момента тичането за мен е начин на живот. Всичко се върти около тичането. Имах работа на пълен работен ден и я напуснах, защото ми пречеше на тичането. След бягане, животът винаги е розов. Животът е по-добър, каквото и да правиш. Тичал съм в пустиня, в джунгла, на полярния кръг. Ако трябва да избирам между екстремна жега или екстремен студ, все пак май клоня към по-топлото. Бил съм на 55 градуса, бил съм и на -55.

Краси Георгиев на маратон в Камбоджа
Краси Георгиев на маратон в Камбоджа

Интервюто с Краси, както и много други вдъхновяващи истории от света на бягането, ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието. Оттук може да поръчате предишни броеве на преференциални цени.

Пролет 2015

Списание 360° – Пролет 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.