Нов рекорд за пробег на Ком-Емине

0
 

Сподели

Shares

Ултрамаратонецът Божидар Антонов-Божката постави нов рекорд за скоростно преминаване на маршрута от връх Ком до нос Емине. Той пробяга разстоянието за 5 дни 10 часа и 10 минути.

Божидар Антонов
Божидар Антонов. Снимка: Владислав Терзийски

„Ком — Емине“ е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България. Той е дълъг около 600 километра и вече близо три десетилетия рекордът за скоростното му преминаване оставаше недостижим. Най-бързият, преди Божидар, беше Любомир Палакарчев с постижението от 5 дни 14 часа, направено през 1987 г. През лятото на 2014 г. Кирил Николов-Дизела също направи опит да подобри рекорда, но не успя и се отказа на около 10 километра преди нос Емине.

ВИЖ ОЩЕ: Интервю на 360° с маратонеца – ветеран Любомир Палакарчев тук

Божидар Антонов планираше да постави рекорда заедно с двама свои приятели маратонци. Тримата имаха още два, макар и неуспешни опита, през 2013 и 2014 г. Преди да направи последния си, успешен, опит за рекорд, Божката написа във фен страницата във Facebook:

„Графикът е за 5 дни. Енергията – растителна храна и вода. Екипировка – раничка, GPS, чупички. Пейсъри – засега Милен в последните 130 – 150 км, и Мая. Митака пък ще пожърка тази нощ за лаф-моабет. Ще ви държим в течение на драмата според както дойде. Комисия по изпращането – който дойде, по посрещането – Тон, Никола, Ицо и кой се случи на плажа. А сега, ако не са ви заети ръцете, се захващайте да стискате палци.“

Повече за Божидар ще научите тук

Божидар Антонов

Интервю с Божидар, както и много други вдъхновяващи истории от света на бягането, ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Пролет 2015
Списание 360° – Пролет 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.