Изчезна гмуркачката Наталия Молчанова

0
 

Сподели

Shares

Свободното гмуркане може би загуби една от най-големите си легенди. Рускинята Наталия Молчанова, носителка на повечето официално признати от АИДА (Международната асоциация за развитие на апнеята) световни рекорди за жени, изчезна по време на гмуркане край Балеарските острови.

Изчезна гмуркачката Наталия Молчанова
Снимка: Daan Verhoeven

Молчанова, смятана за най-великата гмуркачка в историята, е носела любимия си тъмночервен неопрен в неделя на наета лодка до брега на Форментера – остров близо до Ибиса. Дебелият едва 1,5 мм костюм осигурява ниска плаваемост и е разработен специално за гмуркачи като нея. Бил е от нейната собствена марка „Молчанова“, създадена заедно със сина ѝ – световния рекордьор Алексей Молчанов.

Наталия Молчанова
Снимка: smh

При ясно небе и лек бриз, Молчанова е прикрепила към врата си тежест (не повече от 0,5-1 кг), която да ѝ помогне да се спусне. След това е влязла във водата и е започнала да се подготвя с дихателни упражнения за гмуркането. Забавеният сърдечен ритъм позволява на гмуркачите да използват ценния кислород по-ефективно. За да влезе в състояние на дълбоко отпускане, Молчанова е поемала въздух в продължение на няколко секунди и след това е издишвала два пъти по-дълго и дълбоко.

Това може би са били последните дихания на Наталия. След това тя е опитала леко гмуркане до скромна за нея дълбочина, но така и не е излязла на повърхността. След два дни усилено издирване Алексей Молчанов каза във вторник следобед, че не очаква 53-годишната му майка да бъде открита жива.

„Тя беше суперзвезда на свободното гмуркане и всички мислехме, че нищо не може да ѝ навреди“, каза президентът на АИДА Кимо Лахтинен. „Че нищо не може да ѝ се случи, но, знаете ли, ние си играем с океана, а когато си играеш с океана, знаеш кой е по-силният.“

Наталия Молчанова
Снимка: inagist

В неделя Молчанова и трима нейни приятели са се гмуркали за забавление, каза синът ѝ. Мястото е било на около 3,5 км западно от селцето Ла Савина, където теченията могат да са непредвидими и мощни. Дали тя е била отнесена от силно течение? Дали е загубила съзнание? Акула ли е имало? Ударила ли е главата си в нещо?

След като Молчанова не е излязла на повърхността, останалите гмуркачи са предприели кратко издирване, преди да извикат помощ по радиостанцията. В търсенето, продължило до мрак, се е включила флотилия от частни лодки и местната брегова охрана, подпомогнати от хеликоптер. В понеделник сутрин издирването е продължило.

Във вторник е бил използван и подводен робот, способен да търси на дълбоко и в радиус от 500 м, но Молчанова не е открита.

Температурата на водата в района е била около 26 градуса, но слоят вода, известен като термоклин, може да бъде с 5-8 градуса по-студен на дълбочина от 20 м. Такава температурна амплитуда може да доведе до шок за организма на гмуркача.

„Светът загуби най-великия си фрийдайвър“, каза многократният световен рекордьор Уил Трубридж. „Не мисля, че някой ще оспори това.“

Наталия Молчанова започва кариерата си като плувкиня, преди да напусне спорта, за да създаде семейство. Двайсетина години по-късно започва да се занимава със свободно гмуркане и оттогава поставя 41 световни рекорда и печели 23 световни титли.

Тя държи всички женски рекорди в басейн: за статична апнея – 9:02 минути, за динамична с плавници – 237 м, и за динамична без плавници – 182 м.

За нея и сина ѝ обаче басейнът винаги е бил просто тренировъчна площадка. Те предпочитат да се гмуркат на дълбоко. „В сравнение с океана“, казва тя веднъж, „басейнът е като да бягаш на пътечка във фитнеса, вместо в гората.“

Молчанова става единствената жена в историята на спорта, преминала 100-метровата бариера за гмуркане с постоянна тежест, по време на световното първенство в Каламата през 2013 г., когато достига до 101 м. Пак там синът ѝ поставя мъжкия рекорд в тази дисциплина с гмуркане до 128 м. Молчанова държи и рекордите в дисциплините постоянна тежест без плавници (71 м) и свободно потапяне (91 м).

Изчезна гмуркачката Наталия Молчанова - Алексей Молчанов
Майка и син Молчанови край Каламата. Снимка: Daan Verhoeven

„Свободното гмуркане не е само спорт, то е начин да разберем кои сме“, казва Молчанова в интервю миналата година. „Когато се спускаме, ако не мислим, разбираме, че сме едно цяло със света. Когато мислим, сме отделени. На повърхността е естествено да мислим и поемаме много информация. Понякога имаме нужда да рестартираме. Свободното гмуркане помага за това.“

Наталия беше преподавател в Руския държавен университет по физическо възпитание, спорт, младеж и туризъм в Москва и водеше програмата му по свободно гмуркане заедно със сина си. Автор е на наръчници и на том с поезия. Придвижваше се из Москва със скутер.

„Тя е сила, и дори да се доближа до това, което е направила, беше изключително удовлетворяващо. Тя е този, от когото трябва да се учиш“, каза американската гмуркачка Ашли Чапман, една от малкото, подобрявали някой от рекордите на Молчанова. Направи го на Каймановите острови през 2012 г. с гмуркане до 67 м. Само в рамките на 24 часа и на 50-я си рожден ден Молчанова си върна рекорда.

„Планирах да се обучавам директно от нея“, каза Чапман. „Тя беше богатство от знание и желаеше да го сподели, а сега я няма и това е много тъжно за спорта.“

Ако тялото на Наталия не бъде открито, никой няма никога да узнае със сигурност какво се е случило под водата. Към вторник през нощта синът ѝ беше приел вероятността, че нещата ще останат неизвестни.

„Изглежда, че тя ще остане в морето“, каза той. „Мисля, че това ще ѝ хареса.“

Изчезна гмуркачката Наталия Молчанова
Молчанова по време на световното отборно първенство през 2014 г. Снимка: Alessandro Madeddu

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.