Как да сме подготвени за капризите на времето в планината?

0
 

Сподели

Shares

Какво да извадя от раницата? Въпрос, на който ни се иска правилно да си отговорим, ако не ни се носят излишни килограми на едноседмичен преход или къмпингуване. Ако отиваме в планината, трябва да се знае, че прогнозата за повече от 24 ч. напред е само ориентировъчна и трябва винаги да сме готови за поне 50% по-лошо време, а зимата, когато всичко е още по-динамично и опасно, за поне 100% по-лошо време. В метеорологията в днешни дни се говори, че по специалните критерии за оценка, прогнозите за 3 дни напред имат 80% успеваемост. Това е доста добре, но не е така за всички региони.

Прогнозата зависи главно от числени модели, това е прогноза за времето, направена от компютри, които използват неимоверно количество данни за състоянието на атмосферата в началния час на прогнозата и на базата на физически закони и уравнения изчисляват какво ще бъде най-вероятното състояние на атмосферата след 5 или 10 дни. Колкото повече и по-точни данни захранваме, толкова по-добра е компютърната прогноза. В България станциите, които се ползват за захранване на числени модели, са по-малко в сравнение с други страни около нас. Също така не е важно само количеството, но и качеството, където ситуацията с нашите станции е още по-трагична.

Времето в планината

Като добавим два големи планински масива (Старопланински и Рило-Родопски) и море, нещата загрубяват. Знайки риска, който ни носи прогнозата, за планината е най-добре да разчитаме на реална информация. С развитите комуникации сега е много лесно да отворите уебкамерата на някоя хижа, да видите дали е облачно или дали вали сняг например. Също така има и много места с онлайн метеостанции, които ще ви покажат колко е силен вятърът, температура, влажност и други интересни неща. Списък на много метеостанции в България може да намерите тук.
В много хижи вече имате достъп до интернет, както и на много места в планините, така че ако имате в себе си по-съвременен телефон или подобно устройство по време на прехода или престоя си в планината ще може да си набавяте свежа информация.

Но ако искате да сте максимално добре подготвени за капризите на времето, основната работа се върши преди да тръгнете. Запознайте се подробно с прогнозата за времето. Изберете си 2-3 уеб страници от десетките възможни и така горе-долу ще сте готови за какво ви очаква. Изборът на страници е огромен, но ако искате съвет за нещо изпитано, ето какво ви препоръчаме:

weatheronline.co.uk
Тук има страшно много информация, както за България, така и за целият свят. Може да избирате градове и върхове, за които да получите базова 4-дневна прогноза. Ако ви интересува повече информация, препоръчвам да се запознаете с раздела Expert Charts, където може да разглеждате различни карти, като такава на валежите, на налягането, на вятъра, на снеговалеж и др. Тази страница е интересна, защото може да отваряте спътникови снимки и съвсем свободно да хвърлите един поглед на облачните маси, които се движат към вас. Също така може да гледате резултати от различни модели на различни прогностични центрове. За Европа най-препоръчваните са GFS0.25, ECMWF и Euro4. Разбира се, за удобство може да си свалите и приложение за мобилен телефон на weatheronline и всичката тази информация да си я преглеждате по време на пътуването.

Ако въпреки насоките, не се ориентирате из предоставената метео информация, проверете следната страница:

windyty.com
На този адрес имате на разположение много приятна и разбираема визуализация на прогнозата. Просто разглеждате картата на света и мащабирате както ви е интересно и щом кликнете на някоя точка от земното кълбо, ви се отваря по подразбиране информация за вятъра в тази точка. Чрез бутона detailed forecast може да получите петдневна прогноза за всяко място на планетата. Може да си пускате анимации за процесите във времето в прогностичен режим, на вятър, валежи и налягане. Прогнозата се изготвя от швейцарците от meteoblue, като windyty дава много бърз и лесен достъп до информацията. Нещо много ценно е, че след като си изберете точка, в която да видите прогнозата за времето, най-отдолу има снимки от всички уебкамери в района.

След като вече сте свършили основната работа и сте се запознали с прогнозата за времето, идва ред на информацията, която може да ви спести подгизнали от проливен дъжд обувки или загубване в гъста мъгла. Повечето опасни явления в планината трудно се прогнозират точно по място и време, затова имамe няколко съвета, които ще са ви от полза, ако видите, че времето се влошава. Следете страницата на ПСС , там има много информация, която ще ви е полезна още преди да сте тръгнали, както и обновени данни за температура и вятър по планините, информация от много хижи, както и предупреждения за опасни явления.

Но най-ценната информация е наблюдението. Винаги, когато сте на открити места, следете за силата и посоката на вятъра – при резки промени това може да е сигнал за влошаване на времето. Ако сте на дълъг преход из високите части на планините, обръщайте внимание на облачността. Следете долната граница и ако тя тръгне да се снижава, това също е знак за влошаване на времето и предпоставка да се озовете в гъста мъгла, ако облакът слезе под вашето ниво. Облачността може да следите и от спътникови снимки, които са много лесно достъпни например на sat24.com, а също така и от приложението за мобилни телефони.

За да разберете вида на облачността от сателитни снимки, се изисква известен опит и няма да ви навреди да прочетете някоя специализирана книжка. Ако четете английски, може да ви препоръчаме за първоначално запознаване с метеорологията да прочетете книжката Understanding the sky от Dennis Pegan. Тази книга е написана за планеристи, но е полезна за всеки, който се интересува да разбере какво става в атмосферата около нас. Използвани са много илюстрации и почти никакви формули, затова е много подходяща за любители.

Има и достъпни online уроци, които предоставят много интересна информация за спътниковите снимки.

Тези лекции също са на английски и са предназначени за начинаещи метеоролози и ползватели на спътникови снимки. Още подобни материали, както и други теми, свързани с метеорологичните сателити, може да намерите в страницата на EUMETSAT (Европейската организация за използване на метеорологични сателити).

Друго средство, което ви помага да се ориентирате в метео обстановката, е метеорологичният радар. Тази информация е много скъпа и трудно се намира, но за щастие в България има една организация, която през лятото я предоставя – Изпълнителна Агенция “Борба с Градушките”. Винаги може да отворите този адрес и да видите къде вали в момента и колко силно.

Още информация и лекции за метеорологични данни от спътници ще намерите тук.

Статията на парапланериста Георги Йорданов е част от брой ЛЯТО 2015 на Списанието. За да се снабдите със стари броеве, свържете се с нас за повече информация как може да ги получите.

Списание 360°, Лято 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.