Времето в планината

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Какво да извадя от раницата? Въпрос, на който ни се иска правилно да си отговорим, ако не ни се носят излишни килограми на едноседмичен преход или къмпингуване. Ако отиваме в планината, трябва да се знае, че прогнозата за повече от 24 ч. напред е само ориентировъчна и трябва винаги да сме готови за поне 50% по-лошо време, а зимата, когато всичко е още по-динамично и опасно, за поне 100% по-лошо време. В метеорологията в днешни дни се говори, че по специалните критерии за оценка, прогнозите за 3 дни напред имат 80% успеваемост. Това е доста добре, но не е така за всички региони.

Прогнозата зависи главно от числени модели, това е прогноза за времето, направена от компютри, които използват неимоверно количество данни за състоянието на атмосферата в началния час на прогнозата и на базата на физически закони и уравнения изчисляват какво ще бъде най-вероятното състояние на атмосферата след 5 или 10 дни. Колкото повече и по-точни данни захранваме, толкова по-добра е компютърната прогноза. В България станциите, които се ползват за захранване на числени модели, са по-малко в сравнение с други страни около нас. Също така не е важно само количеството, но и качеството, където ситуацията с нашите станции е още по-трагична.

Времето в планината

Като добавим два големи планински масива (Старопланински и Рило-Родопски) и море, нещата загрубяват. Знайки риска, който ни носи прогнозата, за планината е най-добре да разчитаме на реална информация. С развитите комуникации сега е много лесно да отворите уебкамерата на някоя хижа, да видите дали е облачно или дали вали сняг например. Също така има и много места с онлайн метеостанции, които ще ви покажат колко е силен вятърът, температура, влажност и други интересни неща. Списък на много метеостанции в България може да намерите тук.
В много хижи вече имате достъп до интернет, както и на много места в планините, така че ако имате в себе си по-съвременен телефон или подобно устройство по време на прехода или престоя си в планината ще може да си набавяте свежа информация.

Но ако искате да сте максимално добре подготвени за капризите на времето, основната работа се върши преди да тръгнете. Запознайте се подробно с прогнозата за времето. Изберете си 2-3 уеб страници от десетките възможни и така горе-долу ще сте готови за какво ви очаква. Изборът на страници е огромен, но ако искате съвет за нещо изпитано, ето какво ви препоръчаме:

weatheronline.co.uk
Тук има страшно много информация, както за България, така и за целият свят. Може да избирате градове и върхове, за които да получите базова 4-дневна прогноза. Ако ви интересува повече информация, препоръчвам да се запознаете с раздела Expert Charts, където може да разглеждате различни карти, като такава на валежите, на налягането, на вятъра, на снеговалеж и др. Тази страница е интересна, защото може да отваряте спътникови снимки и съвсем свободно да хвърлите един поглед на облачните маси, които се движат към вас. Също така може да гледате резултати от различни модели на различни прогностични центрове. За Европа най-препоръчваните са GFS0.25, ECMWF и Euro4. Разбира се, за удобство може да си свалите и приложение за мобилен телефон на weatheronline и всичката тази информация да си я преглеждате по време на пътуването.

Ако въпреки насоките, не се ориентирате из предоставената метео информация, проверете следната страница:

windyty.com
На този адрес имате на разположение много приятна и разбираема визуализация на прогнозата. Просто разглеждате картата на света и мащабирате както ви е интересно и щом кликнете на някоя точка от земното кълбо, ви се отваря по подразбиране информация за вятъра в тази точка. Чрез бутона detailed forecast може да получите петдневна прогноза за всяко място на планетата. Може да си пускате анимации за процесите във времето в прогностичен режим, на вятър, валежи и налягане. Прогнозата се изготвя от швейцарците от meteoblue, като windyty дава много бърз и лесен достъп до информацията. Нещо много ценно е, че след като си изберете точка, в която да видите прогнозата за времето, най-отдолу има снимки от всички уебкамери в района.

След като вече сте свършили основната работа и сте се запознали с прогнозата за времето, идва ред на информацията, която може да ви спести подгизнали от проливен дъжд обувки или загубване в гъста мъгла. Повечето опасни явления в планината трудно се прогнозират точно по място и време, затова имамe няколко съвета, които ще са ви от полза, ако видите, че времето се влошава. Следете страницата на ПСС , там има много информация, която ще ви е полезна още преди да сте тръгнали, както и обновени данни за температура и вятър по планините, информация от много хижи, както и предупреждения за опасни явления.

Но най-ценната информация е наблюдението. Винаги, когато сте на открити места, следете за силата и посоката на вятъра – при резки промени това може да е сигнал за влошаване на времето. Ако сте на дълъг преход из високите части на планините, обръщайте внимание на облачността. Следете долната граница и ако тя тръгне да се снижава, това също е знак за влошаване на времето и предпоставка да се озовете в гъста мъгла, ако облакът слезе под вашето ниво. Облачността може да следите и от спътникови снимки, които са много лесно достъпни например на sat24.com, а също така и от приложението за мобилни телефони.

За да разберете вида на облачността от сателитни снимки, се изисква известен опит и няма да ви навреди да прочетете някоя специализирана книжка. Ако четете английски, може да ви препоръчаме за първоначално запознаване с метеорологията да прочетете книжката Understanding the sky от Dennis Pegan. Тази книга е написана за планеристи, но е полезна за всеки, който се интересува да разбере какво става в атмосферата около нас. Използвани са много илюстрации и почти никакви формули, затова е много подходяща за любители.

Има и достъпни online уроци, които предоставят много интересна информация за спътниковите снимки.

Тези лекции също са на английски и са предназначени за начинаещи метеоролози и ползватели на спътникови снимки. Още подобни материали, както и други теми, свързани с метеорологичните сателити, може да намерите в страницата на EUMETSAT (Европейската организация за използване на метеорологични сателити).

Друго средство, което ви помага да се ориентирате в метео обстановката, е метеорологичният радар. Тази информация е много скъпа и трудно се намира, но за щастие в България има една организация, която през лятото я предоставя – Изпълнителна Агенция “Борба с Градушките”. Винаги може да отворите този адрес и да видите къде вали в момента и колко силно.

Още информация и лекции за метеорологични данни от спътници ще намерите тук.

Статията на парапланериста Георги Йорданов е част от брой ЛЯТО 2015 на Списанието. За да се снабдите със стари броеве, свържете се с нас за повече информация как може да ги получите.

Списание 360°, Лято 2015

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.