С мотор по вълните

0
 

Сподели

Shares

Има снимки, на които е трудно да повярваш. И мислиш, че са… да си го кажем направо – менте. Като тези на Роби Мадисън, който кара сърф с мотор. С тази разлика, че неговите снимки са истински.

С мотор по вълните - Роби Мадисън - Таити
Снимка: DC Shoes

Той е първият човек, сърфирал по вълна с кросов мотор. И то не каква да е вълна, а чудовищните в Таити. Вижте и това видео, което може да ви убеди, че мото сърфирането е реално:


Мадисън не за първи път кара на странни места. Той е превръщал всичко от олимпийската шанца в Солт Лейк Сити до Триумфалната арка в хотел Paris Las Vegas в декор за своите немислими каскади, но казва, че последното му постижение е най-смелото досега:

„Тръпката беше по-скоро страшна, отколкото сладка. Има моменти, в които знаеш, че си на погрешното място в погрешното време, и в този проект си беше така.“

С мотор по вълните - Роби Мадисън - Таити
Снимка: DC Shoes

Идеята хрумва на Мадисън в резултат от желанието му да съчетае любимите си неща – мотокрос, сърф и водни ски.

В продължение на две години Роби не само преправя мотоциклета си, така че да плава (налага се да бъде инсталирана специална надуваема въздушна възглавница, която да задържи мотора на повърхността в случай на падане), но и усърдно се учи как да кара и балансира върху водата.

„Вълните бяха най-предизвикателният терен, на който съм карал“, казва Мадисън. „Всяка механична промяна по мотора променяше и държането му.“

С мотор по вълните - Роби Мадисън - Таити
Снимка: DC Shoes

Първият опит при Теахупоо, където са може би най-опасните вълни в света, е неуспешен, защото екипът не уцелва точния момент и Роби потъва в прибоя. Следват три успешни опита, но се задават огромни вълни, а Мадисън винаги е имал влечение към огромното. Той успява да убеди само няколко членове на екипа да изкачат голямото вълнение.

За да запази проекта в тайна, екипът се мести към по-малко населените вълни при Папара. Това решение почти коства живота на Роби.

С мотор по вълните - Роби Мадисън - Таити
Снимка: DC Shoes

При първия си опит там Мадисън е погълнат от вълната и изчезва за няколко минути.

„Честно казано, в последния ден от престоя ни на Таити се надявах, че няма да се налага да влизаме във водата“, казва той. „Сутринта правех всичко възможно, за да отвлека мислите си от океана, защото при Папара беше страховито – постоянно виждах 7-8-метрови вълни. Всичко в мен казваше да не го правя. Наближаваха светкавици и гръмотевици, но аз държа на думата си, затова знаех, че не мога да се откажа.“

Роби се изстрелва надолу по огромна вълна. Тя се разбива около него и той е заобиколен от пяна. Мотористът за малко се подава от нея и изглежда, че триумфът е факт, преди вълната да набере скорост и да го погълне.

„Вълната просто ме вдигна от мотора и ме заби във водата“, казва Мадисън. „Чувствах се като бутало в цилиндър на кола. Наистина мислех, че това са последните моменти в живота ми. Никога повече не искам да изпитвам нещо подобно.“

 

С мотор по вълните - Роби Мадисън - Таити
Снимка: DC Shoes

Роби оцелява след падането. За съжаление, още четири вълни се стоварват право на главата му. След няколко минути обаче екипът спасява подгизналия каскадьор.

„Израснах, карайки сърф, и това ми даде умението да „чета“ вълните и да се чувствам удобно в океана“, казва Мадисън, който отдава успеха на проекта на факта, че е бил отгледан в Киама, Австралия. „Но въпреки това съм щастлив, че оцелях. Целият екип мислеше, че съм си заминал. Просто се радвам, че все още съм тук.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.