Specialized: Специалистите при колелата

0
 

Сподели

Shares

Как от запален по приключенията колоездач един американец се превръща в създател на култовата марка Specialized

Майк Синиърд, Specialized
Майк Синиърд

През 1974 г. американецът Майк Синиърд съчетава три неща, които се оказват ключови за последвалия успех. Той комбинира в едно колоездачната си страст, предприемаческия си дух и тясно партньорство с магазин за велосипеди. Тези три елемента се оказват крайъгълните камъни на новата марка Specialized.

В началото на кариерата си Майк е млад, но изключително отдаден колоездач, който получава голямо вдъхновение, правейки европейска обиколка на две гуми. За да финансира пътуването си, той продава всичко, което притежава (с изключение на велосипеда, разбира се). Разделя се дори с любимия хипарски фолксваген бус. Майк потегля из Европа и веднага му прави впечатление високото ниво на велосипедна екипировка, която открива по шосета и в магазини. Като всеки запален колоездач, той търси качественото, новото, надеждното, но трудно го открива в Щатите, екипирайки се за дългото пътуване. „Знаех, че и други колоездачи са като мен – искат най-доброто, но им е трудно да го намерят“ – казва Майк днес.

Майк Синиърд, Specialized
Снимка: pinoymtbiker.org

Докато е отседнал в младежко общежитие в Италия, Майк среща жена, познаваща известния производител на вело компоненти Чино Чинели. Предприемачът в американеца бързо се събужда и той решава да не пропуска тази възможност. Успява да си уговори среща с Чинели и влага голяма част от изтънелия си бюджет в скъп италиански бизнес костюм. Майк се запознава с Чинели и противно на всички очаквания, едно хлапе от Калифорния успява да убеди боса на италианското колоездене, че може да започне да внася продуктите му в САЩ и това да се превърне в успешен бизнес. „Бях убеден, че мога да предложа италианските компоненти на някои най-добрите доставчици на велосипеди в Щатите“ – спомня си Майк, който похарчва последните си 1500 долара, купувайки части от Чинели, които да внесе в Калифорния.

След прекъсването на велосипедния си трип и завръщането си в Щатите, Майк се изправя пред предизвикателството складиране и доставка на италианските компоненти. Той живее в тясна каравана, в която съхранява купеното от Чинели. Налага му се да се придвижва с колело до местата, където трябва да направи доставките, тъй като вече е продал буса си и няма друг транспорт.

Майк Синиърд, Specialized

Американецът продължава да продава компоненти за типичните за времето си шосейни велосипеди. През 1981 г. обаче представите му за колела се преобръщат рязко. Той вижда самоделен планински велосипед, който приятелят му Том Ричи е сглобил сам в гаража на баща си. Майк веднага осъзнава потенциална на тази машина и си казва, че това ще бъде колоезденето на бъдещето. Бързо след това той наема механика Тим Ниймън, за да развие модифицирана, подобрена версия на велосипеда на Ричи. Така Майк е на крачка от възможността да представи ново колело на всички гладни за офроуд предизвикателства.

Майк, заедно с Тим Ниймън, създава т.нар. Stumpjumper, който се превръща в голям хит и до ден днешен има неспорим принос към американската маунтин байк култура. Майк продължава да развива спорта и като създава първия професионален отбор по планинско колоездене в Щатите. Това се случва също през 1981 г. – наистина в зората на планинското колоездене. Чрез марката Specialized, която създава, Майк Синиърд показва ангажираност към спорта, с каквато малко други компании в света могат да се похвалят.

Майк Синиърд, Specialized
Снимка: bikeradar

В момента, около 40 години след първите доставки на вело компоненти, които Майк прави в Калифорния, компанията му Specialized е израснала толкова много и се е разпространила по света, че трудно се намират колоездач, който да не е чувал за нея. Въпреки дългия път, който извървява, за да стигне до тук, Майк остава верен на трите свои принципа, които го водят напред през цялото време – колоездачна страст, предприемачески дух и фундаменталната връзка с независими търговци на дребно.

Велосипедите и компонентите на Specialized можем да намерим в България благодарение на официалния представител на марката за страната – магазини „Байк център“.

кв. Лозенец, ул. Богатица 20
жк. Младост 1, бл. 1А
кв. Редута, ул. Живко Николов 41
кв. Изток, ул. Райко Алексиев 3
кв. Овча Купел бул. Президент Линкълн, бл.107
кв. Люлин, бул. Джавахарлал Неру, бл.752

Онлайн магазин: www.bikescenter.bg
Facebook: Bikes Center

Байк Център
Байк Център – Люлин

Материалът е направен със съдействието на „Байк център“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.