Тайлър Брад – екстремният каякар

0
 

Сподели

Shares

Тайлър Брад е типичният пример за елитен спортист, който обикаля света в търсене на нови и нови места, с които да предизвика уменията си. Може би най-впечатляващото е 57-метровият водопад Палоюс в Щатите, по който той се спусна през 2009-а. Водопадът е по-висок от Ниагара, а свободното падане на Тайлър продължи 3,7 секунди, преди той да се бухне в кипящия воден хаос… и в историята.

Брад обясни по-късно мотивацията си да забрави за предпазливостта и здравия разум по време на скока съвсем в свой стил: „Мислех, че е възможно. Исках да го направя, предполагам защото мога.“

Тайлър Брад – екстремният каякар
Снимка: Sam Drevo / Aurora Photos

Постижения

1992: Започва каякарската си кариера на шестгодишна възраст.
2001: По време на каякарско пътешествие в Норвегия се разминава на косъм със смъртта, когато е приклещен под водата.
2009: Прави на пух и прах предишния рекорд за най-високо спускане по водопад (39 м), като скача от 57-метровия водопад Палоюс. Чупи греблото си, но пораженията по самия него са доста по-скромни – само навехната китка.
2011: По време на т.нар. „Хък Фест“ – ежегодна обиколка с приятели в търсене на подходящи водопади, се приводнява твърде плоско с каяка след спускане по 29-метровия водопад Абикуа и чупи прешлен. Приятелите му го мъкнат в продължение на 4 часа, докато стигнат до болница. Невероятно, но той успява да се завърне към каяка само 4 месеца след спешната операция, при която в гърба му са поставени пирони.

Какво следва?

В момента Брад е по средата на 5-годишно пътешествие, в което опитва всевъзможни екстремни спортове – бейсджъмпинг, кайтсърфинг на големи вълни, гмуркане в пещери, спускане по реки, и всичко това – докато обикаля света на борда на платноход.

Тайлър Брад – екстремният каякар

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.