Кетонните напитки – приятел или враг?

0
 

Сподели

Shares

Освен със спортните подвизи, на които е богат, в последните години „Тур дьо Франс“ за съжаление е свързван и с допинг скандалите, които го съпътстват. Покрай забранените вещества обаче напоследък много се заговори и за едни други, вече почти обвеяни в легенди субстанции, които най-вероятно подобряват постиженията на участниците в най-трудното колоездачно състезание в света. Става дума за кетонните напитки.

Използването им вече се превръща в масова мода, въпреки солидната им цена – около 3000 евро за литър.

Кетонните напитки – приятел или враг? - Крис Фруум
Временният водач в „Тур дьо Франс“ – британецът Крис Фруум, отрече да е използвал кетонни напитки, въпреки обвиненията на френските медии

 

Заради ефекта, които имат върху представянето на колоездачите обаче, кетонните напитки нищо чудно скоро да бъдат забранени за ползване от професионалните спортисти.

Ние не сме специалисти, но успяхме да разберем, че кетоните в човешкия организъм се образуват, когато тялото разгражда собствените си мазнини. Тези съединения обикновено се произвеждат от черния дроб. Могат да бъдат открити и в месото, сиренето и в плодове като малините, както и да бъдат произведени от суровини като царевицата. Единствено кетоните в малините, които според проучвания не се преработват добре от тялото, са широко приети в Европа, но като овкусител, а не като хранително вещество.

Прекалено високите нива на кетоните обаче са вредни и могат да доведат до развитието на заболявания. Затова използването им поражда редица въпроси.

Според някои учени, от кетоните, получени чрез напитка, може да има полза само ако спортистът предварително е подготвен за употребата им като гориво с помощта на нисковъглехидратна диета. Дори и тогава те са най-подходящи за натоварвания, изискващи голяма издръжливост, и за хора, намиращи се в отлична форма.

За финал ще си позволим един лек съвет – най-добре не злоупотребявайте с неща, в чийто ефект не сте сигурни, а и той не е докрай изяснен. Вместо това просто се наслаждавайте на спорта по един по-естествен начин.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.