Дейв Салмони: Дивото зове

0
 

Сподели

Shares

Известният зоолог, дресьор на животни и телевизионен водещ Дейв Салмони е в постоянно търсене на следващата доза приключения. Той обикаля света, за да научи най-любопитното за животните и уникалните екосистеми, които населяват. Дейв изследва границата между дивия и човешкия свят и проучва деликатния баланс между природата и цивилизацията. Най-новото предаване с негово участие – “Лъвовете от Саби Санд: кръвни братя”, вече върви и в България по Animal Planet и Animal Planet HD. По този повод се свързахме с Дейв, за да го разпитаме как е да живееш сред някои от най-опасните животни и условия на Земята.

Дейв Салмони
Дейв Салмони

Какво е най-важното нещо, което трябва да знаем, ако искаме да оцелеем в опасни зони, като тези, в които живеят лъвове, например?

Като цяло бих казал, че всеки път, когато сте в дива местност, трябва да разбирате животните, които са там, да знаете как да реагирате около тях. Лъвовете не са толкова опасни за човека, когато живееш покрай тях, защото 90% от тях просто искат да те оставят на мира. Да, чуваме тези странни истории за някой, който е бил нападнат, но ако просто си гледаш работата и се интересуваш от това как ти тече денят, лъвовете съвсем няма да са ти най-големият проблем. Ако един лъв види човек да ходи, той или ще се изнерви и премести, или няма да се изнерви и ще продължи да спи, така че докато не ги закачате, сте в безопасност. Има доста неща, които може да направите, за да не се забъркате в неприятности. Винаги казвам на хората да са нащрек. Твърдо вярвам, че като цяло лъвовете не искат да закачат хората, и са мили и добри, и сладки, така че ако се движите из храсталаците и не искате да срещнете лъв, пляскайте с ръце, правете шум, всичко това ще предупреди лъва, че идвате, така че няма да попаднете на стадо спящи лъвове, които да се стреснат и да направят нещо опасно. Друго добро нещо, очевидно, е ако къмпирате и палите голям огън да държите всички в близост до огъня, палатките и целия багаж. Не дръжте месото близо до кемпа си, това е нещо, което просто трябва да знаете преди да отидете в земята на лъвовете, така или иначе.

Дейв Салмони

Колко време прекара екипът с лъвовете и дали тази продължителна близост до хората няма да има негативен ефект върху поведението им, като например да повиши привикването им към хората, което да създаде проблеми в бъдеще?

Добър въпрос. Бих казал, че материалът, който се използва с тези лъвове, беше събиран в продължение на 20 години, от най-различни екипи, така че всъщност беше доста обширен проект. Не знам доколко сте запознати с резервата Sabi Sands, но там има доста туризъм и хора, така че снимането се случва постоянно. Беше едва след време, когато осъзнахме уникалното поведение и начин на живот, които тези лъвове имаха, и решихме, че от това може да излезе интересен документален филм. Колкото до привикването на лъвовете към хората, това е нещо, с което винаги трябва да се съобразяваме, независимо дали сме филмов екип, туроператор или просто човек, който ще влезе в някакво взаимоотношение с диво животно, защото, очевидно, най-безопасният лъв е този, който е оставен на мира. А като природозащитници и еко-туризъм оператори, искаме лъвовете да живеят живота си колкото е възможно по-близо до естествения начин. Това, разбира се, е в един идеален свят, а ние не живеем в такъв. Погледнете къде се намира Sabi Sands в Южна Африка, ако там не се развиваше еко туризъм, щеше да има ферми за добитък, или земята щеше да е развита и облагородена по някакъв начин. Причината, поради която има толкова много хищници и дивеч на това място, е защото те са защитени от индустрията на еко туризма, така че привикването до някаква степен е плюс, защото в тези условия искаш да приучиш животните, че хората не са нищо повече от фон, и да ги оставиш да живеят колкото се може по-диво. Сега, когато говорим за безопасност, със сигурност ако имаш лъвове, които са малко или много привикнали, ще имаш по-малко нервни реакции около хора. Значи следващият момент е да работиш с хората. Не може да оставиш някой просто да се разхожда в Sabi Sands, това би могло да е много опасно, защото мъжките лъвове, които са свикнали с хората, ще оставят човек да ходи дори на няколко крачки край тях, но човекът трябва да е много добре обучен как да реагира, когато лъвът се събуди. Но като цяло мисля, че всеки, обвързан с тази сфера, било то снимане на документален филм или практикуване на еко туризъм, осъзнава, че искаме тези животни да са наоколо и да живеят живота си по възможно най-естествения начин.

Дейв Салмони

Кое е най-опасното място, на което си бил, и можеш ли да ни споделиш някои основни техники за оцеляване, когато си в близост до диви животни?

Бих казал, че най-опасното място е това, в което не осъзнаваш какво правиш. Бил съм по целия свят, в доста диви места, но не се възприемам в опасност там, освен ако не направя нещо не толкова умно. Опасността в дивия свят обикновено идва от грешка или ситуация. Имал съм доста ситуации, когато е трябвало да се притеснявам за безопасността си, но като цяло не мога да се сетя за конкретно място, което ме е накарало да се почувствам в опасност, с изключение на градовете. Има доста градове, от които ме е страх! Не съм оцеляващ, аз съм просто някой, който обича да бъде в дивата природа. Често се шегувам, че там, където хората оцеляват, аз ходя на почивка. Обичам да съм в дивотията, а това, което ще те опази сред диви животни, е да бъдеш умен. Като например, ако направиш лагера си близо до прясна вода в средата на Африка, и палатката ти е на два метра от брега, има голям шанс хипопотам или крокодил, които идват до водата, да те наранят. Смятам, че е въпрос просто да научиш дребните неща, като например как да намериш чиста вода, ако има само един извор в рамките на 6 километра. Ако искаш да се научиш как да се храниш в такива места, най-лесно е да огледаш за лешояди. Ако ги видиш да се спускат към земята, със сигурност долу има някаква храна. Но също така, ако има храна на земята, ще трябва да се пребориш за нея с леопарди, хиени или лъвове, така че няма да е лесно. Но всичко е въпрос да си нащрек с всичко, което те заобикаля, да се храниш, когато можеш, да намериш подслон, когато ти трябва, и прясна вода, когато е възможно. С животните, стига да знаят, че си наблизо, бих казал, че в по-голямата част от случаите ще те оставят на мира.

Дейв Салмони

В “Най-опасните градове на света” търсеше баланса между дивия живот и цивилизацията. Каква е основната причини дивите животни и хората да са в смъртоносен конфликт?

По принцип, когато имаш различни видове, борещи се за едни и същи ресусри, в някакъв момент се стига до конфликт, и “Най-опасните градове на света” беше страхотен пример за това, защото може да има много различни причини, които да породят този животозастрашаващ конфликт. Като цяло, беше заради хората, споделящи едно и също място, един и същи източник на храна и вода, което евентуално щеше да доведе до проблеми и сходни ситуации. Въпросът е да опиташ да намериш разрешение на това какво кара животните да се чувстват спокойни, когато си около тях, и какво кара хората да се чувстват спокойни. Например, ако слоновете минават през града, в един момент някой ще каже, “знаеш ли какво, подкрепям опазването на видовете, но същото така ме е грижа за семейството ми, трябва да се отървем от тези слонове”. В същия момент, ако група хора минават през стадо слонове, ще се появи някоя майка-слоница, който ще си каже “знаеш ли, харесвам хората, но не ми харесва да минават през стадото ми”. Решението на конфликта е в крайна сметка да се опиташ да намериш начин, така че ние, като хора с по-големи мозъци и повече етика, да може да си кажем – добре, как да споделим това пространство, как да съчетаем удобството и неудобството.

Дейв Салмони

Ние в България нямаме лъвове, но имаме кафяви мечки. Сподели ни някои полезни съвети как да се държим, ако срещнем кафява мечка, особено когато знаем, че те бягат и се катерят по дървета доста по-бързо от нас?

Да, доста е трудно да избягаш от кафява мечка, ако е раздразнена. Те са много умни, и съветът ми е да се чувате отдалече. Повечето кафяви мечки не искат да имат нищо общо с вас, така че ако вдигате шум, ще избягат. Някои хора носят колани със звънчета, така че като ходите, мечката да чуе отдалече, че идвате, но ако се срещнете лице в лице с мечка, стойте спокойно, пляскайте с ръце, изглеждайте заплашително – обикновено агресивното поведение плаши мечките. Може и да си купите и спрей против мечки, ако мислите, че сте в животозастрашаваща ситуация. Това са дребни неща, но могат да помогнат, ако се чувствате в опасност.

Мечка, Дейв Салмони

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.