D.I.Y. скейт парк

0
 

Сподели

Shares

DIY или Do It Yourself, на чист български – “направи си сам”, в момента е толкова актуално течение, че няма как да не попаднали на въодушевен пост на някой, който е направил нещо само и споделя как се прави.

фотография: Георги Керезов
фотография: Георги Керезов

Но тук иде реч за направи си сам скейт парк. Съвсем различно е да имаш място, на което да може да си се отдадеш на заниманието, било то за кеф или тренировка, като имаш максимума от необходимите условия и минимума от нежеланите съприкосновения с останалия, често пъти враждебно настроен свят. Разбира се, ако чакаш на някой да се сети, отдели бюджет, пусне конкурс, наеме изпълнители, направи проект, и най-вече – осъществи го качествено, може и да отнеме толкова време, че и колената ти да откажат, и лагерите да ти ръждясат.

Като цяло, основната разлика между DIY спота и скейт парка, изграден от фирма, е че за същите пари ще получиш много повече – първо, защото самите карачи влагат собственото си време в работа, и второ, защото знаят какво искат и как трябва да бъде направено.

Не по-малка разлика е липсата на финансиране, което пък прави цялата работа много времеемка и изисква много повече отдаденост от чисто физическото усилие да забъркаш бетон и да наредиш палети. Но пък всеки знае, когато правиш нещо със желание и за себе си, нещата се получават по-добре!

райдър: Мартин Бенчев (ляво), Любослав Славов (дясно); фотография Велико Балабанов
райдър: Мартин Бенчев (ляво), Любослав Славов (дясно); фотография Велико Балабанов

Желание и инициативност от страна на скейтърите не липсват, и имаме доста примери за места, приспособени и облагородени за скейт. Всъщност, почти всеки скейт спот още от зараждането на културата у нас, е плод на дейни и надъхани скейтъри – като почнем от тези на паметника и на НДК, та до куп пирамиди, куотъри и прочие уреди из София и страната. Нещо подобно се случва и в момента в Южния парк…

Някъде през 2011 г. група скейтъри си се разхожда и попада на асфалтова площадка, зарита с боклуци и обрасла с треви и храсти. Потенциалът обаче е видим и след много труд и още повече желание цялата тази площ от 500 кв.м. е почистена и отдолу се показва асфалтът. Със собствени пари и усилия скейтърите започват изграждането на уреди и така, един по един, се появяват наличните към момента 7 бетонови елемента. Това е началото и на D.I.Y. Sofia. Развитието там може да наблюдавате на живо или през facebook – потърсете Sofia D.I.Y (https://www.facebook.com/pages/Sofia-DIY/1546747588870175?fref=ts). Страницата е мястото, където скейтърите се разбират и организират, качват снимки и видеа с новите неща и трикове от спота. Иначе всеки, който мине оттам и види мястото, ще разбере колко е подходящо за целта – под дървета, на сянка в парка, перфектна локация за спортно съоръжение! Въпросът е да се съберат възможно най-много средства, за да върви работата и по-бързо спотът да заприлича на истински D.I.Y. скейт парк, подобно на тези в Германия и Америка. В Германия например това е толкова популярно и модерно, че дори за някои проекти на тамошните скейтъри общините отпускат доста големи суми. Red Bull пък за втора година разработват проект, в който осигуряват материали и инструменти за всеки желаещ да си построи скейт спот, след което жури оценява кандидатите и избира най-доброто място. А победителите от първото издание през 2014 г. спечелиха пътуване и каране по улиците на София – най-горещото скейт място в Европа, ти да видиш!

Надяваме се нещата на DIY спота в София да се случат по най-добрия възможен начин и момчетата да намерят подкрепа – било то морална или още по-добре финансова, така че да се случат и по-бързо. И дано спотът в Южния парк последва примера на по-голямата част от направи-си-сам спотовете по света и се развие до истински, официален, както-си-трябва скейт парк – от и за скейтъри!

Статията за зараждането на DIY Sofia е част от брой Лято 2015 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-сигурно, най-добре се абонирайте.

Списание 360°, Лято 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.