Синьо средиземноморско лято

0
 

Сподели

Shares

Ако следите новини, няма как да сте пропуснали случващото се в южната ни съседка, Гърция. Но спокойно, нищо от това няма да развали предстоящото синьо средиземноморско лято. Не и на най-българския от гръцките острови Лимнос, където отново ни очакват перфектните сърф условия и неповторима атмосфера. За по-сигурно, си говорим със Стефан Раев от сърф клуб Сироко на Лимнос за това какво се случва това лято на острова.

Стефан Раев
Стефан Раев

Защо точно Лимнос?

Защото е близо до българина, защото там е заливът Керос, който предлага всичко нужно, за да сме точно там, защото няма масов туризъм, защото е вкусно, защото е най-доброто.

сърф клуб Сироко на Лимнос

А какво му е толкова специално на залива Керос?

Уникалното на този залив е, че е подходящ за всички нива – от абсолютно начинаещи до експерти. Такива спотове не се намират често дори в световен мащаб. Повечето места са по-профилирани и са подходящи или за начинаещи или за напреднали.

IMG_0055

Къде по-точно на острова е спотът и сърф базата?
Сърф клуб Сироко се намира в северната част на залива Керос, който е на по-ветровитата източна страна на острова. Създаден е през 2009 г. и в момента разполагаме с най-модерното оборудване за уиндсърф и кайтсърф. За по-безветрените дни имаме и катамаран за разходки и SUP. Базата разполага с душове и тоалетни, както и с бар и достатъчно сянка за всички.

сърф клуб Сироко на Лимнос

Какви курсове провеждате?

В момента се провеждат всички възможни курсове по уиндсърф и кайтсърф. Имаме и малки деца, които правят първи стъпки на дъските. Интересът към курсовете за деца расте с всеки сезон и вече трето лято успешно провеждаме детските сърф лагери Early Riders Wind Camp. Уроците започват от 5-годишна възраст, но най-много желаещи има между 9 и 15 години. Всеки сезон през лагера минават около 50 деца, така бъдещето на българския уинд и кайтсърф изглежда подсигурено. Интересът сред младото поколение расте постоянно и това много ни радва. Всеки час на вода отдалечава децата от таблетите и смартфоните и ги потапя в синята магия.

Къде може да се настаним около спота?

Поради факта, че заливът Керос е в зона Натура 2000 липсват големите хотели с басейни и джетове на плажа. Настаняването е в най-близките села в пансиони и частни апартаменти. За желаещите повече лукс, подходящ е Варос Вилидж, на 8 км от спота. На самия спот има голям къмпинг с луксозни палатки. Ние помагаме с настаняването, защото при първо посещение е трудно хората да се ориентират какво точно им трябва и къде да го намерят.

сърф клуб Сироко на Лимнос

Остров Лимнос е в североизточната част на Егейско море и до него стигате с ферибот от Кавала (4.30 ч.) или Солун (7 ч.). Има и вариант със самолет от Солун (40 мин.) или Атина (30 мин.).

В северната част на Керос, където е сърф клуб Сироко, е идеалният спот – брегът е чист от камъни, а плитката част е широка от 200 до 300 метра по цялата му дължина. Най-силно духа сутрин до 13-14 ч., след което вятърът от североизток завърта от север и пада до 4 бофорта, когато става време за учене. Условията на острова са почти постоянни, и е по-вероятно да ви омръзне да карате, отколкото да се оттегчите в чакане на прогноза.

Сърф клуб Сироко работи до края на октомври. Повече на Sirokowindclub.com

Цялото интервю със Стефан Раев ще намерите в брой ЛЯТО 2015 на списание 360°.

Списание 360°, Лято 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.