Red Bull Cliff Diving от скалите на Азорските острови

0
 

Сподели

Shares
Орландо Дюк. Снимка: Red Bull Cliff Diving
Орландо Дюк. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Чисто и непокътнато място посреща 22-мата атлети от световните серии Red Bull Cliff Diving за 2015 в Азорските острови, Португалия на 18-и юли.

Red Bull Cliff Diving, Азорските острови
David Colturi. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Остров Вила Франка ду Кампу е образуван след срутването на стар вулкан. След като е бил използван с много цели през вековете – от военен форт до винарна – този остров е класифициран като естествен резерват през 1983 г. На 18 юли той ще бъде използван от някои от най-добрите състезатели по височинни скокове в света, които ще ни представят зрелищно шоу, скачайки от 27-метрова скала в океана.

Red Bull Cliff Diving, Азорските острови
Tara Hyer-Tira. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Предстои ни да разберем дали водещият в класирането Гари Хънт ще продължи да бъде все така безупречен в скоковете. Досега той има четири спирки от сериите и четири победи. “Брилянтният британец” постоянно вдига летвата по сложност и трудност във височинните скокове. Предстои ни да разберем и дали трудните условия за досега успешния Хънт ще отворят вратите на съперниците му. Колумбиецът Орландо Дюк, най-близкият му конкурент, и сънародникът му – британецът Блейк Олдридж, са повече от готови да стъпят на първото място на подиума.

Steven LoBue. Снимка: Red Bull Cliff Diving
Steven LoBue. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Външните кратерни стени на кръговидния остров Вила Франка ду Кампу недалеч от Сао Мигел за първи път ще е отправна точка на надпеварата по височинно гмуркане за жени. Във втория сезон на Световните серии за жени, имена като шампионката Рейчъл Симпсън, Джинджър Лий-Хюбър от САЩ, Адриана Хименез от Мексико и Анна Бадер от Германия, ще получат своя шанс да покажат грациозност при гмуркането от скала и платформа. С още четири специални покани при жените, вълнуващата битка от височина 20 метра е сигурна.

Red Bull Cliff Diving, Азорските острови
Снимка: Red Bull Cliff Diving

“Обожавам позицията, в която се намирам. Тренирал съм здраво за нея – това е страст за мен и никога няма да се промени,” обяснява Гари Хънт, след последната си победа в Копенхаген, Дания, “на другите може и да им се струва, че нищо не може да ме спре, но следващата надпревара е на Азорските острови… Дори не достигнах финала там миналата година, имам работа за вършене с тази локация.” Изпълненията по гмуркане, които е направил до момента, изглеждат сякаш не изискват усилие и неговият спокоен характер е още едно тайно оръжие. До момента, деветимата постоянни състезатели намират надмощието на Гари Хънт за непреодолимо. След четири подиума, настоящият подгласник в цялостното класиране, Орландо Дюк ще е първи претендент, ако Хънт покаже слабост при надпреварата скок-от-скалата. Дори повече от Блейк Олдридж, който въпреки че притежава приза за най-трудното гмуркане, все още не е завършвал на подиум на португалска земя. В състезание, където атлетите скачат от 27-метрова скала, опитът и психическата издръжливост ще са решителните фактори. Как ще се справят с 85 километровото, 3-секундно предизвикателство ще бъде отсъдено от панел от петима международни съдии, начело с италианеца Клаудио де Миро.

Red Bull Cliff Diving, Азорските острови
Снимка: Red Bull Cliff Diving

Освен скоковете от скала на Азорските острови, с нетърпение очакваме и друго събитие от Световните серии – Red Bull Cliff Diving в Мостар, Босна. Състезанието там, освен изключително зрелищно, ще бъде и с българско участие. Един от участниците със специална покана е Тодор Спасов. Повече за събитието можете да научите тук.

Red Bull Cliff Diving, Азорските острови
Anna Bader. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Тодор Спасов е и мъжът от корицата на брой ЛЯТО 2014 на списание 360.Повече за него можете да научите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.