Околосветското пътешествие на Мигел Гутиерес

0
 

Сподели

Shares

През 2013 г. международно признатият фризьор и бръснар Мигел Гутиерес потегли на епично околосветско пътешествие, за да научи повече за занаята си. Сигурно ви е странно, че го представяме, защото не е спортист. Но все пак решихме, че си заслужава да разкажем за пътуванията му, които са си постижение сами по себе си.

Само за 10 месеца той посещава 20 страни, но това е просто началото на странстванията на този уникален пътешественик. От Турция до Сингапур, Индия и нататък, Мигел, по-известен като Номадът-фризьор, изследва културата и обичаите по света с помощта на местните бръснарници.

Околосветското пътешествие на Мигел Гутиерес - Гьореме
Прическа с гледка в Гьореме, Кападокия, Турция. Снимка: Michael Hannides

Последното му пътуване

След околосветското си пътешествие той обикаля из Великобритания – Единбург, Белфаст и родния му Ливърпул, отива на почивка в Истанбул и после – в Дубай.

Следващото му пътуване

Надява се да отиде до Италия, Мароко, Тайван, Япония, Китай и Южна Корея, за да продължи документалната поредица за бръснарството по света.

Първият му спомен, свързан с пътуване

Като дете пътува много до Уелс, защото това е най-интересната дестинация в близост до Ливърпул. Първото му пътуване зад граница е на 11 – до Китай, защото баща му е оттам. Още от самото начало Мигел се влюбва в пътуванията – в усещането да си на пътя и да виждаш нови места.

Най-незабравимият спомен от пътуване

Със снимачния екип на документалния филм пристигат в Катманду за една нощ. На следващия ден трябва да летят до Хонконг. Някакъв местен човек им казва, че негов приятел има къща за гости наблизо и те го последват. Когато се събуждат, лаптопът им, на който е всичкото заснето видео, е изчезнал. За да ги компенсират, от хостела им плащат да останат в Непал още една седмица – поемат им полетите, храната, всичко. Накрая Мигел и компания се сприятеляват с група местни бандити, които ги водят да пият.

Околосветското пътешествие на Мигел Гутиерес - Варанаси
Колоритните гхатове (стълби, водещи надолу към река, където се извършват и кремации) във Варанаси, Индия. Снимка: Utpal Nath/Flickr

Любимата страна

Индия – място, където получаваш истинско усещане за приключение. Можеш да се загубиш много лесно, да си говориш съвсем непринудено с местните във влака. Ако снимаш, можеш да застанеш буквално на всяка улица, да се завъртиш на 360 градуса и постоянно ще виждаш различни неща.

Най-трудното изпитание по пътя

Цялото пътешествие е предизвикателство, защото не само че пътуват, но и снимат, когато не снимат – проучват, а когато не проучват – монтират видеото.

Любимият му бръснарски обичай, който открива по време на пътуванията

Масажите на главата и врата в Турция и Индия. Повечето бръснари там започват да правят масажи, за да си докарват повече бакшиши, защото основните им услуги са доста евтини.

Универсалният език на бръснарниците

Като се изключи обзавеждането и езиците, бръснарниците по света си приличат. Това е може би един от най-старите занаяти в света. В повечето страни можеш да си поговориш с бръснаря или фризьора, да обсъдиш местните клюки, политиката, футбола.

Предимствата да работиш, докато пътуваш

Мигел и екипът му „живеят“ в бръснарниците, което им помага да се срещнат с местните хора, да ги опознаят, да видят културата им от тяхната гледна точка.

Практичната брада

Според Мигел брадата е много практична при пътуване – спестява ти бръснене и пари за ножчета. „Ако въобще си решил да пускаш брада, най-добре го направи докато пътуваш“, казва той.

Най-добрата прическа за пътуване

Мигел се опитва да поддържа косата си къса, просто защото е по-лесна за поддържане.

Най-добрият и най-лошият сувенир

Мигел събира предимно визитки от бръснарниците: „Те са може би най-добрият сувенир, защото са нещо лично.“
А най-лошият? Буболечките в леглото.

Околосветското пътешествие на Мигел Гутиерес

Най-добрият пътешественически съвет

За Мигел той идва от човек, който просто му казва да започне да пътува. На 18-годишна възраст Гутиерес работи във фризьорски салон в Ливърпул и въобще не мисли да напуска града. Някой му казва, че е бил една година в Австралия и Мигел го пита как го е направил. Отговорът е: „Просто резервирах полета и платих визата.“ „Не можех да повярвам, че е толкова лесно“, спомня си англичанинът.

Най-голямата издънка, свързана с пътуване

Екипът пътува от Ню Йорк за Перу. Спират във Форт Лодърдейл, поглеждат информационното табло и там пише 18:25. Решават, че това е часът, в който излита полетът и понеже дотогава има почти два часа, излизат да се разходят малко. Когато се връщат обаче, на таблото пише 17:15 и те осъзнават, че 1825 е бил номерът на полета,… който вече са изпуснали.

Пътешественическата му мечта

Мачу Пикчу. Но Мигел вече толкова си е отворил очите за пътуванията, че една мечта не му е достатъчна. Няма нищо против да обиколи Щатите и да измине целия път 66 с кемпър.

Съветът към начинаещия пътешественик

„Планирай маршрута си и се подготви. Не ходи само по туристическите места, направи си свое проучване и виж това, което искаш. И ако можеш, остани малко повечко на едно място, преди да отпътуваш – така го опознаваш по-добре.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.