Николай Марангозов за планинското бягане в България

0
 

Сподели

Shares

На 22 август за трета поредна година предстои да се случи едно от най-интересните, но и тежки планински състезания по бягане в България – Персенк Ултра. Какво се случва с този спорт в страната, как се развива, какво хора привлича, има ли спортсменство в него – за всичко това си поговорихме с човек, който има достатъчно опит зад гърба си, за да може обобщава и споделя – Николай Марангозов. Той е Директор на Персенк Ултра и Председател на Сдружение „Български ултрамаратони“.

Николай Марангозов

Организирайки Персенк Ултра, имате поглед върху развитието на планинското бягане в страната. Смятате ли, че като цяло то става по-популярно в България през последните години?

Убедено можем да кажем, че развитието на планинското бягане на дълги разстояния в България получи силен тласък с първото издание на ултрамаратона Персенк Ултра през 2013 година, без по никакъв начин да омаловажаваме традицията, поставена от Витоша 100. В последните 2-3 години състезанията по бягане в пресечена местност привличат все повече участници и за нас като Сдружение „Български ултрамаратони“ е изключително радващ факта, че организаторите на тези бягания планират тяхното провеждане чрез един годишен календар на бяганията, който става все по-богат и разнообразен.

Има и още един сериозен факт, който допринася за популяризирането на бягането в планината – все повече българи взимат участие в международни планински маратони и ултрамаратони. Това обогатява спортната култура на общността на бягащите у нас и неминуемо повишава нивото на българските състезания, това на свой ред действа мотивиращо. Виждаме подобрение в културата на бягане, в екипировката на състезателите, в споделянето и търсенето на информация за спецификите на планинското бягане, възможните травми и т.н. За нас всичко това е изключително радващо.

Персенк Ултра

Какъв тип участници привлича Персенк Ултра?

По време на първото издание на Персенк Ултра на старт застанаха както добре подготвени състезатели, така и такива, които смятаха, че могат да преминат маршрута с бързо ходене. Те много бързо разбраха, че подобен тип състезание е невъзможно да бъде завършено с лоша екипировка и туристически обувки. За второто издание на Персенк Ултра, когато добавихме още един ултрамаратон Орехово Ултра (80 км), имахме доста по-добре подготвени участници, които правилно бяха разчели силите си и имаха възможност да преценят коя от двете дистанции е по-подходяща за тяхната физическа подготовка. Участниците са както любители, така и професионални бегачи, имаме състезатели по ориентиране, по силов трибой, тази година имаме ски бегачи, любители на крос-фит, изобщо хора, които държат на своята добра физическа култура и живеят активно. Статистиката сочи, че средната възраст на участниците е над 30 години и всеки четвърти участник е жена. Това не е учудващо, такава е и световната статистика, участват доста по-малко жени, отколкото мъже в подобен тип дълги бягания.

Персенк Ултра

Кои са най-младите и най-възрастните участници досега?

Правилникът на състезанията ясно казва, че състезателите трябва да са навършили 18 години в деня на старта, именно това е долната граница за участие. В навечерието на третото издание на Персенк Ултра имаме една млада девойка на 18 години, която ще стартира при жените на дългата 132 километрова дистанция, това е Магдалена Енева. Ако успее да завърши бягането, ще бъде изключително сериозно постижение.

За нас е истинска привилегия, че българските легенди в планинските бягания Любен Кенанов и Любомир Палакарчев са сред участниците в Персенк Ултра. Именно те са най-възрастните бегачи при мъжете. При жените миналата година това беше турската състезателка Бакие Дюран, която на 60 години завърши 132 километровата дистанция за 34:38:35.

А кой държи рекорда за време?

Персенк Ултра стартира през 2013 година с трасе от 120 км, което беше пробягано от румънския състезател Даниел Строеску за 16:52:00. На следващата година ние променихме и удължихме маршрута с още 12 километра, който беше пробяган от един изключителен български атлет Божидар Антонов за 19:39:22. Тази година трасето остава непроменено и с надежда очакваме и по-добри времена.

При жените и през 2013 и през 2014 година победителката е най-опитната българска бегачка в планинските дълги бягания Мария Николова с резултат 21:40:26 през 2013 и 22:26:00 през 2014.

Миналата година, след състезанието, чухме много интересни истории, които показаха, че някои от участниците по-скоро са се подкрепяли, отколкото съревновавали. Коя история вас Ви впечатли най-силно?

Едно състезание се създава от духа на самите състезатели. Всеки един от тях може да ви разкаже изключителни вълнуващи истории на подкрепа и човечност, които по време на изключително натоварване са много важни. Да, наистина станахме свидетели на много мъжка борба и воля за победа, но и на много джентълменски отношения. Вижте времето на втория и третия в класирането – те завършиха заедно хванати за ръце. Планината калява характери и изгражда приятелства, които остават. Историите и съперничеството се забравят, но хората остават приятели. Разбира се, има и много легенди, създадени от умората и тъмнината. Такава е една ситуация с глутница овчарски кучета, които няколко състезателя бяха помислили, че са вълци, без да знаят, че през август няма вълци в планината. Те обаче знаейки, че след тях се движи уругвайски състезател, бяха решили да го изчакат, за да не бъде нападнат от тях. Имаме и много бисери от състезатели, от записките на доброволците по подкрепителните пунктове. Един такъв е въпросът към нас на тексаския състезател миналата година, който прекрати участието си в Персенк Ултра с думите „Аз кога ще бягам?“, очевидно смятайки, че е дошъл на равно и прашно бягане.

Повече за Персенк Ултра ще научите тук.

Персенк Ултра

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.