Персенк Ултра – родопският ултрамаратон

0
 

Сподели

Shares

На 22 август в Родопите ще се проведе едно от най-интересните състезания по планинско бягане в страната – Персенк Ултра. То се провежда за трета година, ще има три отделни трасета и се очаква да привлече още по-голям интерес сред участници и публика. Какви са трасетата, за кого са подходящи, къде ще бъде най-тежко и интересно – за всичко това ни разказа един от организаторите на събитието – Милена Ален, която е PR на Сдружение „Български Ултрамаратони“.

Милена Ален, Сдружение „Български Ултрамаратони“
Милена Ален, Сдружение „Български Ултрамаратони“

Тази година за пореден път ще се проведе състезанието Персенк Ултра. Какви маршрути сте подготвили в него? С каква денивелация са те?

Невъзможно е да говорим за това уникално спортно събитие без да използваме няколко пъти частицата „най“. Персенк Ултра е най-мащабното международно спортно събитие в Централни Родопи, в рамките на което се провеждат два ултрамаратона Персенк Ултра (130 км) и Орехово Ултра (80 км), и бягане с почти полумаратонска дистанция, носещо името на града домакин – Асеновград.

Персенк Ултра носи името си от най-дългото бягане в програмата – 130 км ултрамаратон с най-трудното, най-красивото трасе, с най-голямата денивелация (5387 м) и може би най-очакваното от общността на бегачите на дълги разстояния в планината в България. Маршрутът минава през един от най-живописните дялове на Централни Родопи – започвайки от центъра на Асеновград, покрай Асенова крепост, красивата местност Бяла Черква, невероятното село Орехово, гостоприемната хижа Персенк и оттам по античния Римски път под самия връх Персенк, минавайки през уникалните Чудни мостове, достигайки до каньона на Цирикова църква и неповторимата панорамна гледка към Южния дял на планинския масив.

Вторият ултрамаратон Орехово Ултра е с дължина 80 километра и обща положителна денивелация от 3495 м. Състезателите тръгват от центъра на Асеновград, преминават през връх Баба, движат се по маршрута през Бяла Черква до село Орехово и обратно.

Стартът е общ за участниците и в двата ултрамаратона, той ще бъде даден точно в 0:00 часа на 21ви срещу 22ри август в центъра на Асеновград.

Третото състезание е Крос Асеновград с дължина на трасето от 20 км и денивелация от 1350 м. Неговият маршрут преминава през Асеновата крепост, състезателите се движат почти изцяло по планински пътища и пътеки, стигат до Лясково и обратно към Асеновград, като в края минават през Параклис „Св. Димитър“.

Персенк Ултра

За какви хора са подходящи състезанията?

От участниците в двата ултрамаратона се изисква много добра подготвеност както физическа, така и психическа, също така и много добра екипировка. Ултрамаратонските бягания са много специфични състезания, които изискват физическа издръжливост, психическа устойчивост, воля, но и сериозни технически умения за бягане и ориентиране в планински условия, а това се постига с упорити тренировки и натрупан обем бягания.

Крос Асеновград е бягане за по-начинаещи бегачи, тези, които сега откриват магията на бягането в планината или такива, които все още не са натрупали необходимия опит за по-дълги дистанции, но искат да усетят предизвикателството на сериозното състезание и конкуренция.

Има ли възрастови ограничения?

Всички участници и в трите старта е необходимо в деня на състезанието да имат навършени 18 години.

Персенк Ултра

Колко участници очаквате тази година?

Заявки за участие са подали двойно повече състезатели в сравнение с предходните две години и очакваме броят на участниците да надхвърли 300. Тъй като Персенк Ултра е състезание със сериозен международен авторитет и популярност, редом до българските бегачи ще застанат участници от Турция, Гърция, Македония, Румъния, Великобритания, Полша, Италия, Финландия и Япония.

Ще разчитате ли отново на подкрепата на доброволци за организацията?

Доброволците са един от най-важните елементи за добрата организация на събитието. Без тях атмосферата на състезанието и доброто изпълнение на организационните задачи биха били невъзможни. Екипите с доброволци за тазгодишното състезание отдавна вече са попълнени, имаме участници, които са с нас още от първото провеждане на Персенк Ултра през 2013 година. Всички доброволци преминават през специален инструктаж, за да бъдат максимално полезни на състезателите на подкрепителните пунктове, а те познават много добре и районите, в които са разпределени.

Как избрахте района? Какво е интересното за него, свързано с планинското бягане?

Персенк Ултра се провежда в Централни Родопи, едно от най-магнетичните кътчета на родината ни, дом на митичния Орфей, планина с необятни зелени поляни, безкрайни горски масиви, отвесни скали, спиращи дъха гледки и тайнствени пещери. Това е планината, възпята в нашия фолклор, пазител на много автентични обичаи и занаяти и неразривно свързан с историята на България. Именно това прави района изключително подходящ за подобен тип състезания.

Персенк Ултра

Коя част от дългото трасе очаквате да бъде най-предизвикателна?

Самото състезание е едно изключително предизвикателство към всички атлети. Но наистина има няколко ключови места – т.нар. Стар римски път, известен още като пътя на прочутия фрески изследовател Пол Лукас, направил пътешествие в тази част на Родопите още в 1706 година. Благодарение на него имаме писмено сведение за съществуващ надпис върху Асеновата крепост, който по-късно за съжаление е унищожен. Другите места от трасето са Чудните мостове и каньона на Цирикова църква.

Персенк Ултра ще бъде и квалификация за известния Ultra-Trail du Mont-Blanc. Разкажете ни малко повече за тази възможност за класиране в престижното състезание в Алпите.

За да носи квалификационни точки трасето на дадено събитие трябва да бъде сертифицирано от Международната Асоциация на Планинските Бягания (International Trail Running Association) на базата на неговата трудност, тоест дължина на трасето и разбира се денивелация. След като организаторите получат тази оценка от ITRA, те могат да кандидатстват за квалификационни точки за стартовете от Ultra-Trail du Mont-Blanc®. Различните стартове изискват различен брой точки. Тези квалификационни точки допълнително генерират интерес към едно събитие в международната общност на бегачите на ултра дълги разстояния и привличат участници от чужбина.

За нашето състезание, трасето на Персенк Ултра е оценено с най-високата степен на трудност и носи 4 квалификационни точки, а това на Орехово Ултра носи 2 квалификационни точки за състезанията от програмата на Ultra-Trail du Mont-Blanc® 2016. За да ги получат е необходимо състезателите да завършат съответното бягане в контролното време, което за Персенк Ултра е 36 часа, а за Орехово Ултра е 30 часа.

Важно е да се знае, че регистрацията за участие в двата ултрамаратона затваря на 15 юли. Всички, които искат да участват в Крос Асеновград могат да се регистрират за участие и в деня на старта 22 август.

Повече за маратона и възможностите за регистрация ще научите тук.

Персенк Ултра

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.