Конрад Анкер – един от най-изявените алпинисти в света

0
 

Сподели

Shares

„Върхът е това, което ни движи напред, но самото катерене е това, което има значение“, казва легендарният алпинист Конрад Анкер. Именно то го отведе през 2011-а на 6660-метровия връх Меру в Гарвалските Хималаи. Това беше третият му опит и кулминацията на десетилетни усилия, превърнали се в целта на живота на Анкер: „На Еверест всичко е шоу, комерс, просто работа. Меру е типът катерене, за който живея.“ Тамошният маршрут Акуловата перка дълго се смяташе за едно от най-трудните изкачвания в света и беше отказал цяло поколение алпинисти. Но 48-годишният тогава Анкер го изкатери с помощта на Ренан Йозтюрк и Джими Чин.

Конрад Анкер – един от най-изявените алпинисти в света
Снимка: Jimmy Chin

Това беше връхната точка в живот, изпълнен с алпинистки постижения – Анкер има над десет премиерни изкачвания в Северна Америка и Хималаите, но е най-известен като алпиниста, открил тялото на прочутия си предшественик Джордж Малъри на склоновете на Еверест перз 1999-а.

Конрад Анкер – един от най-изявените алпинисти в светаПостижения

• 1989: Премиерно изкачване на северозападната стена на връх Хънтър в Аляска.
• 1994: Изкачване на Торе Егер в Патагония по маршрута „Бедлендс“.
• 1999: Намира близо до Еверест добре запазеното тяло на Малъри, който най-вероятно е станал жертва на падане.
• 2007: Води експедицията Altitude Everest, която се опитва да повтори последните стъпки на Малъри, като използва подобна на неговата екипировка.
• 2011: Заедно с Джими Чин и Ренан Йозтюрк изкачва връх Меру (6660 м) в Гарвалските Хималаи (Индия), известен като един от най-трудните в света.
• 2012: Изкачва Еверест без кислород, докато води експедицията Everest Education.

Какво следва?

Анкер планира премиерно изкачване на неназован южноамерикански връх за август или септември. А дългосрочният му списък с цели е доста дълъг. Една от тях е северната стена на Талай Сагар, разположен в същия район като Меру.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.