Дивият Дунав: събития край реката

0
 

Сподели

Shares

Освен уникална природа и културно наследство, регионът на Дунав край Тутракан предлага и богата програма от събития в топлите месеци.

Дивият Дунав

„По стъпките на четата на Таньо войвода”

В края на месец май се провежда ежегодният поход, който се състои вече над 25 г. Местни ученици представят възстановка на преминаването на четата с лодки от Румъния и слизането на българския бряг край с. Дунавец. Състои се тържествена церемония, след което започва 4-дневният поход до местността Керчан баир край Попово.

OFF ROAD – НОВА ЧЕРНА

Състезанието е кръг от държавния офроуд трофи шампионат „България трофи чалънджър” и се провежда в средата на месец юни. Всяка година организаторите подбират ново трасе, което да изненада с предизвикателствата си екипажите. Тази година участие взеха над 50 екипа от цялата страна и няколко от Гърция и Румъния. Надпреварата е в три класа – експерт, хоби и АТВ. Събитието е двудневно, като през първия ден е навигация по пътна карта, а през втория – движение по силно пресечена местност. Повечето от състезателите остават да нощуват на палатки, а за настроението се грижат рок банди и майстори на барбекюто и рибената супа.

Дивият Дунав

Празник на водните лилии

В средата на юни край блатото „Малък Преславец“ се провежда Празник на водните лилии. Фолклорни групи от североизточна България се надпяват на фона на цъфналите в този период царици на блатото. Провежда се и състезание по любителски риболов.

Международен ден на река Дунав

За международния ден на река Дунав, 29 юни, всяка година се организира еднодневен гребен поход, който е отворен за участници от различни възрасти. Маршрутът се избира през месец май. Желаещите да се включат, които нямат собствено оборудване, трябва да се запишат две-три седмици предварително, за да им се осигури всичко необходимо.

Дивият Дунав

Кайсиева фиеста

В началото на юли в Тутракан се развихря Кайсиева фиеста, на която местни производители представят новата реколта от най-разнообразни сортове кайсии. Старите майстори се надпреварват за най-вкусната кайсиева ракия, бабите представят сладка и конфитюри, има и пресни сладкиши и торти. Тутракан се слави като столицата на кайсията в България, а кайсиевата ракия е нещо, което непременно трябва да вземете от тук преди да потеглите нататък.

Огненият Дунав

Едно от най-големите летни събития по р. Дунав се случва в края на юли/началото на август в изцяло обновения крайречен парк на Тутракан. „Огненият Дунав“ е кулминацията на вече ежегодната седмица на реката, по време на която се състоят най-разнообразни културни и спортни събития. В последния ѝ ден се провеждат традиционният Празник на реката, включващ състезания с рибарски лодки, преплуване на Дунава, кулинарни състезания, надпиване с боза, изложби на открито, кулинарна надпревара за най-вкусната рибена чорба, представления на местните танцови и музикални школи. Всяка година има и нови изненади като каране на скутери, летене с парапланер, туристическо корабче между Тутракан и Олтеница, опера под открито небе… Вечерта продължава с рок-концерти на кея, а след настъпване на нощта в самата река се провежда светлинно-огненото шоу „Огненият Дунав”, завършващо с впечатляваща заря над потъмнелия Дунав.

Възпоменателни тържества в памет на загиналите в Тутраканската епопея

В първата неделя на септември, ежегодно (от 1917 г. до днес) на Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916 г.“ при с. Шуменци се организират възпоменателни тържества в памет на загиналите в Тутраканската епопея. Битката за Тутракан е емблематична за българската история и важна част от събитията по време на Първата световна война. През 2007 г. беше осветен параклис „Св. Георги Победоносец“. На територията на Мемориала са погребани над 8 000 както български, така и румънски, немски и руски воини.

Фестивал на мамалигата

Точно през площада на с. Нова Черна, между читалището и кметството, на десетина километра от гр. Тутракан, преминава 44-тият северен паралел. На същото това място в началото на месец октомври местното читалище традиционно провежда Фестивал на мамалигата (качамака), на който местни кулинари и гости от Румъния се надпреварват да приготвят всевъзможни ястия, направени от царевично брашно и грис. Директно на площада ври поне едно котле с традиционна мамалига, а в рамките на няколко часа български и румънски фолклорни състави се надиграват и надпяват. Тази българо-румънска забава се корени във факта, че с. Нова Черна е създадено от преселци от намиращото се днес в югоизточна Румъния с. Черна и двете села се опитват да съхранят връзката помежду си.

фотография: Петко Петков
фотография: Петко Петков

С финансовата подкрепа на Европейския фонд за рибарство и Република България, чрез „Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 по проект „Създаване на нови туристически продукти в общините Тутракан, Сливо поле и Главиница за устойчиво развитие на екологичен и риболовен туризъм” Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан е разработило дълъг над 50 км комбиниран маршрут за пешеходен, велосипеден и воден туризъм. За контакти и информация: СНЦ „Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан“, тел. 0892 212817, 0897 771259, e-mail: office@tutrakan-tourism.eu
www.tutrakan-tourism.eu
Fb: https://www.facebook.com/tourism.tutrakan

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.