Боян Николов обиколи Тасос за един ден

1
 

Сподели

Shares

Каякарът Боян Николов продължава с екстремните си морски мисии. След като измина сам 1000 км с каяк в Гърция през 2013 и още над 2200 км по Дунав и три морета през следващата година, това лято той има нови цели. Този път те обаче не впечатляват толкова с продължителността, колкото със скоростта си. Последното, което каякарът успя да направи, е да обиколи остров Тасос за по-малко от 13 часа. Екстремно бързото преминаване на 90-е километра около гръцкия остров бяха с нов за Боян каяк – сърф ски.

Боян Николов около Тасос за един ден
Боян със своя сърф-ски кяк около Тасос

„Никога не съм сядал в такова нещо“ – каза Боян преди да отплава. „Доста по различно е от традиционния тип каяк най-вече заради малката стабилност и начина на каране. Купих го наскоро и няма да мога да го тествам до тръгването ми. Ще мога да отделя половин ден за проби, настройки и учене и да тръгна да обикалям остров Тасос. Нямам идея за колко време ще го направя – и аз искам да разбера“ – добави той преди да направи обиколката на острова.

Боян Николов
Боян Николов

Условията, в които е изминал 90-е километра за 13 часа, са били близки до идеалните – „почти пълно безветрие и нищо, което да може да се нарече вълна” – разказа Боян след завръщането си.

Първата половина от обиколката на Тасос той е направил за около 5-6 часа, само с едно спиране, а втората е била с още две почивки. Всичко е минало без проблеми и срещи с животни. Единственият момент на разсейване е бил случаен разговор със сърбин от Ниш.

След завръщането си в София Боян се е сблъскал с ефектите върху тялото от интензивното гребане. Един от най-сериозните проблеми са подбити задни части, тъй като каякът няма нищо за омекотяване на мястото, където се седи. Той се е сдобил и с, както сам каза – „величествено изгаряне на предната половина на пищялите“ и доволно количество умора.

Багажът на борда на издължения, бърз каяк включва: SPOT за GPS проследяване, екшън камера Garmin Virb, GPS eTrex® 30, телефон, ножче, пакет бисквити (Пападопулос), супер енергийна храна от Аквасорс, неопрен за всеки случай и 3 литра вода.

Боян Николов около Тасос за един ден
Багажът за скоростното приключение

След първото одисейското плаване около Тасос, Боян смята да продължи проекта си „Odysseus journey 2015“ в маратонски каяк стил. Той е запланувал още няколко плавания, с които да прави между 100 и 300 километра наведнъж, за време. Повече за тях ще можете да научите скоро в 360mag.bg.

Боян Николов

КАЯКАРЪТ

Име: Боян Николов
Възраст: 39 г.
От: София
На каяк от: 16 години
Видове каяк: white water (каяк в бързи води) – 16 г., морски каяк – 6 г.
Други спортове: парашутизъм, спелеология и кратки проби в различни други занимания, изискващи носенето на каска
Любими места за каяк: Йонийско море. Делтата на Дунав.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Супер! Много ми хареса и се радвам, че достигнах до този материал. Цялото издание е чудесно. Поздравления за оформлението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.