Дендук и Гурунг – елитен спасителен екип за най-добрите алпинисти в света

0
 

Сподели

Shares

През пролетта на миналата година Чиринг Дендук, спасител в най-уважаваната непалска височинна хеликоптерна компания – „Симрик Еър“, увисна под хеликоптер на височина 6400 м. Шерпата е специалист в техниката „лонглайн“ – спасителни операции с използването на висящо от хеликоптер въже, което позволява на екипа да издърпва пострадали от стръмен терен, като в същото време държи перките на безопасно разстояние от склона. Дендук беше там, за да изтегли от връх Ама Даблам австрийски алпинист с височинна болест. И той го направи, след като беше спуснат в цепнатина. Това беше само една от петте „лонглайн“ спасителни операции на голяма височина, извършени от 23-годишния Дендук през миналата пролет.

Дендук и Гурунг – елитен спасителен екип за най-добрите катерачи в света„Симрик Еър“ използва в дейността си специализирани хеликоптери Б3. Главният пилот на фирмата е Сидарта Гурунг, който се е обучавал в елитната хеликоптерна компания „Еър Цермат“ в Швейцария. В последните няколко години „Симрик“ развива екип от предимно непалски пилоти и спасители, формиращи въздушен спасителен център в Непал, където хеликоптерите се превръщат в основно транспортно и спасително средство при липсата на добра пътна мрежа.

„Необходимо е нещо повече от добри пилоти, нужна е добра организация и координация“, казва Гурунг. „Решихме, че ако ще се занимаваме с тази работа, искаме да сме най-добрите.“

„Преди да направиш каквото и да е, мислиш за всичко, което може да се случи, така че мозъкът ти свиква с него“, обяснява Гурунг. „Ако внезапно се случи непредвидена ситуация, си изгубен, и тогава летенето става опасно.“

Дендук и Гурунг – елитен спасителен екип за най-добрите катерачи в света
Снимка: Simrik Air

Постижения

• 2010: След като най-добрият му приятел, също пилот на хеликоптер, загива при спасителна операция, Сидарта сваля тялото му от планината и се връща, за да спаси пострадал алпинист.
• 2014: След лавината на Еверест, убила 16 шерпи, Гурунг отнася от планината телата на откритите.
• 2014: „Симрик“ извършва осем „лонглайн“ спасителни операции на голяма височина, в пет от които главният спасител е Дендук.
• 2015: Хеликоптерите на компанията участват в спасителните дейности и доставките на помощи след унищожителните земетресения в Непал.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.