Гмуркане в пещерите на Юкатан

0
 

Сподели

Shares

Едно от неоспоримо най-добрите места за пещерно гмуркане по света е Юкатанския полуостров в тропическо Мексико. Карибското крайбрежие на полуострова, така наречената Ривиера Мая, е известна с безкрайните си наводнени пещери. Тук се намират и безспорните шампиони в състезанието за най-дълга подводна пещера (Окс Бел Ха – 257 км дължина, Сак Актун – 245 км дължина, Дос Охос – 83 км дължина и т.н.).

Diving Mexico

Джунглата на Юкатан е осеяна със “сеноте”-та. Така маите наричат кристално сините сладководни езера в скалната основа, които са с най-различна дълбочина и размери. За древните обитатели на джунглата, сенотета са служили като източници за питейна вода. Днес, за водолазите-пещерняци, те са входове към подводните лабиринти.

Петър Колев, DivingMexico

Някога, преди повече от 10 000 години, пещерите тук са били сухи и интензивно използвани от животни и хора, уникални следи от които са запазени под водата. И сега продължават да бъдат откривани нови и нови, изключително добре запазени под водата артефакти. Невероятните условия за пещерно гмуркане в района привличат все повече и повече водолази от целия свят. Много малко от тях обаче имат нужната подготовка и смелост да се впуснат в истинско изследване в дълбините на пещерите, а изследването на нови пещери изисква изключителен опит и познания.

Въпреки че са минали повече от 20 години, откакто в района са се появили първите водолази от Флорида и през тези години изследователската работа не е спирала, огромната по площ и често непроходима джунгла все още крие безброй неоткрити “сеноте”-та и входове към нови пещери. От две години тук оперира и българската изследователска група ATI Exploration Team, която е един от най-опитните и най-добре оборудвани екипи за подводно изследване в Мексико. Под ръководството на Иво Калушев групата работи по проучването на пещерната система “Икстлан” – една от най-уникалните пещери в района, прилагайки многогодишния спелео опит, натрупан в пещерите на България, Европа и САЩ. Благодарение на усилията на екипа, дължината на тази система се увеличава всеки ден и с невероятната си красота и разнообразния си характер, Икстлан бързо се превръща в скритото съкровище на Ривиерата.

Инструкторите Деян Илиев и Валери Андреев по време на подготвителното гмуркане за преодоляване на много труден участък в пещерната система Икстлан
Инструкторите Деян Илиев и Валери Андреев по време на подготвителното гмуркане за преодоляване на много труден участък в пещерната система Икстлан

Собственост на екипа е и школа по гмуркане (DivingMexico.com), която предлага едни от най-сериозните курсове по техническо пещерно гмуркане в региона под егидата на IANTD. Дайв училището контролира напълно достъпа до две пещерни системи в региона и е единствената школа по гмуркане на Ривиерата, която притежава собствено сеноте.

За всеки български водолаз, който отговаря на критериите за участие в курсове по пещерно гмуркане, школата предлага и специални отстъпки. Снимки и видеокадри от изследователските приключения на ATI Exploration Team, както и информация за водолазните курсове, кои-то провеждат, може да намерите на www.DivingMexico.com и на facebook.com/DivingMexicoCenter.

Ники Златков на 11 г. е първото дете в света, което се гмурка в пещерите на Мексико на тази възраст на ниво Full Cave
Ники Златков (на 11 г.) е първото дете в света, което се гмурка в пещерите на Мексико на тази възраст на ниво Full Cave

Повече за DivingMexico и гмуркането в пещерите на Юкатан ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2015 на списание 360°.

Diving Mexico

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.