Виж каньона под краката си!

0
 

Сподели

Shares

Ако имате страх от високото, по-добре не четете тази статия. Защото в нея става дума за най-новия китайски мост, който определено не е за хора със слаби сърца.

Дългият 380 метра пешеходен мост с изцяло стъклен под ще се простира над Големия каньон в Чанциацие. Посетителите, които се осмелят да го прекосят, ще могат да се полюбуват на панорамната гледка към дъното на каньона под краката си от височина 300 метра. Очаква се строителството да приключи през юли, а мостът ще бъде открит през октомври.

Виж каньона под краката си! - Чанциацие

Това не е първият извисяващ се стъклен под в района – стъклена панорамна пътека обгръща скалите на планината Тиенмън, но конструкцията над Големия каньон ще бъде най-дългият и висок мост със стъклен под в света. Идеята на стъкленото архитектурно решение е не просто да чупи рекорди, а да се впише максимално незабележимо в околния пейзаж.

„Вярвам в природата, хармонията, баланса и красотата. Природата е красива такава, каквато е“, казва Хаим Дотан – архитектът от Тел Авив, който създаде концепцията на моста. „Стъкленият мост в Чанциацие беше замислен така, че да бъде колкото е възможно по-невидим – бял мост, изчезващ сред облаците.“

Виж каньона под краката си! - Чанциацие
Снимка: Haim Dotan Architects

С висящата си конструкция, състояща се само от две странични стоманени греди, перила от странично висящи въжета и стъклен под, мостът може да изглежда минималистичен, но ще издържа на силни ветрове, земетресения, замръзване и тежестта на 800 посетители едновременно.

Разбира се, ако самото му прекосяване не е достатъчно приключение, има планове мостът да предлага най-високия бънджи скок в света. За сравнение, настоящият рекордьор е 233-метровия скок от кулата Макао.

ВИЖ ОЩЕ: 10 моста, по които преминаването е екстремен спорт, можете да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.