Чети по гърба ми

0
 

Сподели

Shares

Хитро устройство прожектира сигнали върху гърба на колоездача. Идеята е чрез него велосипедистите да могат да дават знаци на шофьорите и пешеходците наоколо и така да карат по-безопасно.

Снимка: boredpanda
Снимка: boredpanda

Изобретението е по идея на азербайджански дизайнер. То прожектира чрез камера, монтирана за колчето на седалката. Сред знаците, които може да показва колоездачът, са важните стоп, завой, както и стилизиран велосипед, който показва движение. Управлението става чрез мобилно устройство, което може да се монтира на кормилото.

Снимка: boredpanda
Снимка: boredpanda

Статистиките показват, че броят на пътнотранспортните произшествия, при които пострадалите са колоездачи, нарастват непрекъснато. В повечето случаи те са по вина на шофьорите. В страни, в които има добре изградена велосипедна инфраструктура и съответно – повече хора на две гуми, инцидентите са значително по-малко. Важно е обаче и поведението на колоездачите независимо дали има или не подходящи условия за тях. Те трябва да бъдат с нужната сигнализация (преден фар и заден стоп), задължителната каска и светлоотразители или жилетка. Трябва да се съобразяват и с правилата за движение.

Снимка: boredpanda
Снимка: boredpanda

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.