Тодор Спасов – завръщането в Red Bull Cliff Diving сериите

0
 

Сподели

Shares

Тодор Спасов, който беше на корицата на брой Лято 2014 на списание 360°, продължава да ни радва. Поредният повод е завръщането му в едни от най-атрактивните и красиви състезания на Ред Бул – Cliff Diving сериите. В тях могат да участват само по 14 състезатели, от които 10 са с „резервирано“ място и 4 със специална покана, както е Тодор.
След като получи покана за две от състезанията тази година и се класира за Световната купа по височинни скокове в Русия, той се включи изненадващо и за него самия в още едно събитие от Cliff Diving сериите – скоковете в Копенхаген. Те се изпълняваха от платформа на 28 метра над водата, разположена върху операта. Какво се случи там, Тодор разказа специално за 360° малко след завръщането си от датската столица.

Тодор Спасов. Снимка: Red Bull Cliff Diving
Тодор Спасов. Снимка: Red Bull Cliff Diving

В Копенхаген беше хубаво, но времето беше студено за скокове във вода. Имахме голям проблем с вятъра, което ни затрудняваше и с тренировките. Успях да направя само един скок на тренировките.

На първия ден от скоковете обаче успях да направя добър скок за 7.5 точки, което е доста добро ниво. Въпреки това, много малко не ми достигна, за да съм с останалата част от състезателите, които постигнаха по 8 точки. Бях по средата на основната група. Това съответно ме доведе до “head-to-head” с Блейк Олдридж на следващия ден.

Тодор Спасов. Снимка: Red Bull Cliff Diving
Тодор Спасов. Снимка: Red Bull Cliff Diving

След първия ден от скокове времето пак се развали и беше доста студено. Затова предпочетох да не тренирам и малко или много да си запазя тялото от студа и евентуални контузии.

На втория ден времето вече се беше пооправило и успях да направя тренировъчния си скок с три салта напред с два винта и половина. Получи се добре, успях да видя каква е скоростта ми, за да съм сигурен, че на състезанието всичко ще е наред. След това отидохме за снимки в операта и заваля градушка.

Снимка: Red Bull Cliff Diving
Сериите в Копенхаген включваха и фотосесия в сградата на операта. Снимка: Red Bull Cliff Diving

На състезанието успях да скачам стабилно. Стараех се да бъде спокоен и уверен. Успях да си направя пак втория скок за 7.5 точки, което е доста добър резултат. Блейк Олдридж, с когото бяхме в двойка по време на скоковете (“head-to-head”), също скачаше добре. Срещу него обаче не ми останаха много шансове да го победя, за да премина във финал. Въпреки това, последният си скок също направих за 7.5 точки, което показва, че имах едно доста стабилно представяне. Олдридж обаче има един от най-трудните скокове в сериите в момента и го изпълни добре, което ме лиши от шанс да го победя.

ББлейк Олдридж
Блейк Олдридж. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Останах на 11-о място в крайното класиране, но основната група от 11 скачачи имахме сходни точки. За мен това означава, че нивото в Cliff Diving сериите е доста добро, както и прецизността на изпълнение на самите скокове.

Успях да победя няколко много добри скачачи като Артьом Силиченко и Дейвид Колтури. Силиченко беше победил в Копенхаген през 2013-та с най-високо оценения скок в спорта до момента.

Артьом Силиченко
Артьом Силиченко. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Мисля, че за всички Копенхаген беше много интересно състезание, в което имахме и големи предизвикателства с времето и с мотивацията, която е свързана с него.

Много приятно беше, че в съдийската колегия имахме Дмитрий Саутин, който е двукратен олимпийски шампион и една от легендите в спорта. Прекарахме страхотно време заедно и много си говорихме. Също така, по време на тренировките на басейн преди състезанието той ми помогна със съвети и насоки за скоковете ми.

Снимка: Red Bull Cliff Diving
Блейк Олдридж, Гари Хънт и Орландо Дюк. Снимка: Red Bull Cliff Diving

Лично аз, дори с 11-ото си място, съм доволен от себе си и се радвам на постижението. И трите ми скока се получиха добре. Получих и високи точки за тях и изглежда липсва съвсем малко, за да се стигне до перфектните скокове. Надявам се в бъдеще да ги постигна, както и на следващото състезание от сериите в Босна в средата на август да покажа нещо по-добро.

Повече за Тодор Спасов и интересната програма, която се очертава за него през този сезон, ще можете да научите от новия летен брой на списание 360°, който ще се появи в началото на юли.

Снимка: Red Bull Cliff Diving
Снимка: Red Bull Cliff Diving

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.