С вдъхновение от Курт Алберт

0
 

Сподели

Shares

Наздраве катерачи! Катеренето си има своите култови личности, култови места и фрази, но и култовите снимки. Една от тях е тази на катерещия се без осигуровка, но пък с халба с бира в ръка Курт Алберт.

 

С вдъхновение от Курт Алберт
Курт Алберт и неговата халба бира, но соло

Курт Алберт е една от най-значимите личности в катеренето. Роден през 1954 г., той започва да се катери когато е едва на 14. На 17 вече има в списъка си изкачвания на Гранд Жорас и северната стена на Айгер. По-късно, при пътуване в Саксонска Швейцария, той открива потенциала на свободното катерене. Мястото неслучайно го предизвиква да се катери без осигуровка – този тип изкачвания имат история в района още от 19-ти век.

Курт Алберт
Курт Алберт

Катерейки се соло, без въжета и карабинери, Курт се превръща в легенда. Той започва да маркира с червени „Х“-ове от боя скалите край клиновете по маршрутите, които преминава свободно. След като изкачи цял маршрут без осигуровка, той поставял голяма червена точка в основата му. Това означавало, че маршрутът може да бъде преминат свободно. От там произлиза и терминът „Redpoint“ (червена точка), който се използва за стил на катерене, когато турът се изкатерва чисто след известно разучаване. Това е и основен стил при преминаването на най-трудните маршрути.

Курт Алберт
Курт Алберт и неговата червена точка

Според много хора Курт Алберт е човекът дал най-много за развитието на свободното, а по-късно и на спортното катерене. Той загива през 2010 година, но не по време на свободно катерене, а падайки от виа ферата при на снимки за филм в Бавария.

Курт Алберт
Курт Алберт. Снимка: klettern.de

Популярната снимка на големия немски катерач с бира в ръка продължава да вдъхновява години след смъртта му, както можем да видим и от този кадър на младия Александер Мего. За разлика от легендата Курт Алберт, той обаче използва въже (както и джапанки, които няма да коментираме).

С вдъхновение от Курт Алберт

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.