Transfiguration Festival и културното наследство на село Долен

0


Дата на събитието: 06.08.2015

Сподели

Shares

От 6 до 9 август в родопското село Долен ще се проведе първото издание на TRANSFIGURATION FESTIVAL. Мултижанровият фестивал вече обяви своята пъстра програма, пълна с музика, лекции, прожекции, работилници и ателиета на най-прогресивните имена в съвременните приложни изкуства, архитектурни решения и дигитални технологии.

Седмици преди началото на фестивала, в село Долен вече текат мащабни строителни дейности. Част от тях е проектът за изграждане на амфитеатрален комплекс, където ще бъде позиционирана основната сцена. Тъй като TRANSFIGURATION FESTIVAL ще се проведе в село, което е архитектурен и исторически резерват, екипът на фестивала е заложил постигането на пълна хармония между духа на Долен и фестивалните структури. Затова и елементите от архитектурата на фестивала се изработват от естествени материали, под ръководството на опитни архитекти и експерти в областта на екстериорния дизайн.

Автентична снимка на село Долен
Автентична снимка на село Долен

Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ), която ще бъде представена на фестивала, стартира поредица от инициативи, насочени към традиционните строителни техники и съхраняването и възраждането на интереса към културното наследство на архитектурно-историческия резерват село Долен.

В рамките на фестивалните дни в едно от изложбените пространства ще се проведе ротационната експозиция “Минало, Настояще, Бъдеще“, където ще бъдат изложени исторически кадри от архивите на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), материали от досегашната работа на терен, както и от проучванията и дейностите, случващи се това лято в рамките на поредицата подготвителни лагери на TRANSFIGURATION FESTIVAL. Ще бъдат включени и кадри от филмите, заснети на територията на село Долен и община Сатовча като избраният съвсем наскоро любим български филм на родната публика “Време разделно“, “Изпитът“ и други.

Село Долен. Снимка: И. Русева
Село Долен. Снимка: И. Русева

За хората, които искат да се потопят в мистиката и красотата на архитектурно- историческия резерват в село Долен, ще бъде подготвена специална информативна обиколка на селото по време на феста, която ще се води на български и английски.

Село Долен е архитектурен и исторически резерват, съхранил духа на българското през вековете. Затова и целта е цялата фестивална инфраструктура, която ще обхване землището на селото, да бъде в хармония с тиклените къщи и калдъръмените улички.

Село Долен. Снимка: Л. Дончева, 1979 г.
Село Долен. Снимка: Л. Дончева, 1979 г.

В поредицата от доброволчески и обучителни лагери АСЕМ има за цел да свърже местни майстори и заинтересованите от занаята хора в съвместен проект, който да осъществи приемствеността и предаването на тънкостите в работата с глина, камък и дърво. В предстоящите лагери, освен да помогнат за създаването на практични и съобразени с естеството на архитектурния резерват условия за TRANSFIGURATION FESTIVAL, доброволците ще се научат да работят с естествени строителни материали и да се срещнат с местни майстори и занаятчии, от които да почерпят познания. Така ще бъдат проучени и съхранени особеностите на местната архитектура, символика и обичаи, и по-лесно биха могли да се вземат реалистични мерки за запазването на сградния фонд.

Лагерите ще бъдат разделени на три етапа от 20 до 30 юни, от 8 до 28 юли и от 15 юли до 10 август. Повече подробности за всеки от тях ще научите във Facebook.

Билети за четирите дни на фестивала, включващи още място на охраняеми паркинг и къмпинг зони и транспорт от Гоце Делчев и селата около Долен до фестивалната зона и обратно, можете да намерите на цена от 130 лева в мрежата на Eventim.

Повече за TRANSFIGURATION FESTIVAL ще научите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.