Съвети за по-приятно къмпингуване

0
 

Сподели

Shares

Къмпингуването е един от най-добрите и лесни начини за бягство в природата, далеч от суматохата на градския живот. Колкото повече нощи можете да прекарате това лято, зяпайки лагерен огън и спейки под звездите, толкова по-добре. Представяме ви няколко начина да направите изживяването по-приятно.

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: Cameron Gardner

Нощно осветление

Може да се почувствате малко самотно в къмпинга, докато се разхождате наоколо в тъмнината, ако единствената светлина идва от малката LED крушка на челника ви. Един-два допълнителни светлинни източника могат да направят къмпинга, кухнята и палатката по-уютни.

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: Michael Hanson

Сред дивата природа

Не ви е необходима най-новата, лъскава, ултралека, суперултра хай-тек екипировка, за да нарамите раницата и да забиете сред природата. Разбира се, не пречи да я имате и може да ви помогне да стигнете по-далеч по пътеката или нагоре в планината, преди да спрете и разпънете лагер за през нощта. Но истината е, че ако имате силни крака и достатъчно голяма раница, можете да вземете на практика всичко, което ви трябва за пътуването. И не трябва да се отдалечават много, за да намерите усамотение.

3-4 километра надолу по пътеката могат да ви отведат до много по-тихо място от всеки къмпинг. Може да ви липсват баните и масите за пикник, но няма да ви липсват другите хора (особено тези, които обичат да затръшват вратите на колите си цяла нощ или да пият около огъня до 2 сутринта).

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: NEMO

По-добра възглавница

Хубавата възглавница може да е разликата между добрия сън и нощта, изпълнена с въртене и смяна на различни пози, за да намерите онази, която е най-малко вероятно да ви прати на масажист след пътуването.

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: Kari Medig

Не е задължително да ядете замразена и изсушена храна

Има куп лесни идеи, които могат да подобрят храненето ви на къмпинг. Твърдите сирена остават годни за ядене с дни в раницата. Не е необходимо пресните зеленчуци да стоят в хладилник точно до момента, в който ги ядете – могат да оцелеят ден-два в багажника или раницата. Малка, запечатана бутилка зехтин прави къмпинг храната по-вкусна. Купете си малка дъска за рязане само за къмпинг пътуванията ви.

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: David Clifford

Открийте третирания пух

Някога спалните чували, пълни с гъши пух, бяха по-леки, топли и свиващи се, но тези от синтетичен материал държаха топло, дори когато пълнежът им се намокри. Когато гъшият пух поемеше влага, той ставаше на буци и почти не изолираше. Тогава се появи третираният пух, чиито пера отблъскват водата – най-доброто нещо, случило се с чувалите след появата на ципа. Въпреки че все още не се държи толкова добре като синтетичния пълнеж, когато е мокър, третираният пух е огромен скок напред. Той абсорбира почти една трета по-малко вода, изсъхва с 60% по-бързо и запазва повече обем и изолационни качества от обикновения пух. Въпреки че не е непромокаем, той се държи много по-добре в палатките, където кондензацията капе от стените или се просмуква в спалния чувал, когато той се докосне до тях, близо до реки и потоци и дори при лек дъжд. Повечето големи компании вече използват третирания пух в моделите си спални чували.

ВИЖ ОЩЕ: Как да съхранявате спалния чувал?

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: Woods Wheatcroft

Направете си къща на колела

Ако можете да спите в колата си, често дори не ви трябва къмпинг, а просто тъмно, тихо място, където да отбиете от пътя. Скъпият вариант е да си купите кемпър.
По-евтините са да си купите ван и да го приспособите сами, както правят Алекс Хонолд и стотици други катерачи, като си направите платформа за спане в задната му част, или да купите багажник за покрива на комбито или джипа си, в който да държите екипировката, а вие да спите отзад.

Съвети за по-приятно къмпингуване
Снимка: Bridget Besaw

Но преди всичко, организирайте сe

Ако всяко отиване на къмпинг започва с двучасови усилия да намерите цялата си екипировка и да я натоварите в колата, това започва да прилича на работа. Дръжте готов кашон или кутия с къмпинг екипировката си в някой ъгъл на къщата или гаража ви. Или още по-добре – в багажника на колата през цялото лято и така всеки път ще сте готови да потеглите с минимален стрес. Дръжте заедно палатката, спалния чувал, шалтето и осветлението си (челник с резервни батерии, фенер и/или светлини за палатка). Опаковайте пособията за хранене заедно всеки път след като сте ги почистили от предишното пътуване. Тук влизат котлонът, достатъчно гориво за него, уред за приготвяне на кафе, запалка, нож, канчета, чаши, купички, лъжици, вилици, контейнер за вода и храна, която няма да се развали. Така можете да напуснете града само с едно-две спирания за провизии или дърва за огъня.

ВИЖ ОЩЕ: 7 важни неща за къмпингуващия

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.