„Odysseus journey 2015“ в маратонски каяк стил

0
 

Сподели

Shares

След като измина сам 1000 км с каяк в Гърция през 2013 и още над 2200 км по Дунав и три морета през следващата година, каякарът Боян Николов е намислил ново предизвикателство за това лято. Нарекъл го е „Odysseus journey 2015“ и отново ще бъде автономно плаване на дълги разстояния. Тази година той пак ни изненада, но този път не с километража, който навърта и тежките условия, в които го прави, а с нещо друго.

Боян Николов
Боян Николов

„Odysseus journey 2015“ ще бъде най-интензивното и експериментално предизвикателство, което Боян си е поставял. Той ще направи серия от скоростни плавания по Дунав, в Черно и Бяло море. Отново ще бъде сам, без придружаващ транспорт, носейки в лодката всичко, което му е необходимо. Този път обаче той няма да плава със стандартния каяк, а с нещо ново – сърф ски.

Сърф ски
Сърф ски. Снимка: Аnthonygrote

„Никога не съм сядал в такова нещо“ – каза Боян. „Доста по различно е от традиционния тип каяк най-вече заради малката стабилност и начина на каране. Купих го наскоро и няма да мога да го тествам до тръгването ми. Ще мога да отделя половин ден за проби, настройки и учене и на 13 юни ще тръгна да обикалям остров Тасос. Нямам идея за колко време ще го направя – и аз искам да разбера“ – разказа той преди отпътуването си за Гърция.

Обиколката на Тасос, която започва Боян е с дължина около 90 километра. Най-оптимистичният вариант е да успее да се завърти около острова за един ден, което означава наистина ударно, интензивно гребане.

Боян Николов

След първото одисейското плаване, Боян смята да продължи проекта си „Odysseus journey 2015“ в маратонски каяк стил. Той е запланувал още няколко плавания, с които да прави между 100 и 300 километра наведнъж, за време.

Освен, че отново плава сам, Боян ще има и друго предизвикателство – да побере всичко, което му е необходимо в тясната, но бърза лодка. През всички етапи от „Odysseus journey 2015“ той иска да носи със себе си: GPS eTrex® 30 от Garmin, SPOT (чрез който ще се вижда в реално време „как я кара“), телефон, екшън камера Garmin Virb, ножче, вода, хранителни добавки Аквасорс, шапка и очила. Всичко друго като облекло, екипировка, дори греблото, ще е вариращо.

Остава да разберем как ще я кара Боян в маратонски стил. За целта следете 360mag, защото ние ще следим каяка му през цялото време.

Боян Николов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.