Заслони на ръба на скалата

1
 

Сподели

Shares

Ако ходите насън, по-добре не четете тази статия. Представяме ви някои от най-зрелищно разположените планински заслони в света. Под тях зеят пропасти, а за да ги достигнете, ще трябва да се покатерите…

Заслони на ръба на скалата - „Гран Муле“
Снимка: Alex Buisse

„Гран Муле“, Франция

Кацнал е на връх в масива Монблан. Използва се предимно през зимата от скиори, които искат да се спуснат от първенеца на Западна Европа.

Заслони на ръба на скалата - „Сефтън Биви“
Снимка: Alex Buisse

„Сефтън Биви“, Нова Зеландия

Най-старата хижа в Националния парк „Маунт Кук“ е играла ролята на стартова площадка за поколения катерачи. Намира се на надморска височина от 1650 м, под връх Футстул, и предлага четири легла. Най-хубавото – безплатна е.

Заслони на ръба на скалата - „Джервасути“
Снимка: Marco Destefanis

„Джервасути“, Италия

Наподобяващата тубичка на паста за зъби форма на заслона е вдъхновена от морски и космически дизайни. „Джервасути“ се намира на 2835 м височина, под огромните стени на Гран Жорас. Хижата има 12 легла и е построена да издържи изпитанията на времето, но не всички одобряват футуристичния ѝ дизайн.

Заслони на ръба на скалата - „Кончето“

„Кончето“, България

Някои заслони осигуряват само това, което предполага името им – заслон от несгодите на времето. Един такъв пример е „Кончето“ в Пирин. Единствената причина да останете тук е ако ви хване буря.

Заслони на ръба на скалата - Бивак „Тита Ронкони“
Снимка: Marco Milani

Бивак „Тита Ронкони“, Италия

Има заслони, в които откликването на зова на природата посред нощ си е голямо приключение. По очевидни причини не е добра идея да излизаш в малките часове от „Тита Ронкони“. Помещението с четири легла се намира на 3169 м височина в алпийския район Вал Масино, който е популярен сред катерачите.

ВИЖ ОЩЕ: 66 заслона, които може да си направите с брезент

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Нито една снимка не се зарежда… Яко…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.