Фестивал на билките

0


Дата на събитието: 04.07.2015

Сподели

Shares

На 4 юли, събота, за втора поредна година ще се проведе Фестивал на билките. Той ще бъде на няколко километра от Севлиево – в село Младен. Освен да научим повече за билковото богатство на страната, с този фестивал ще можем да обменим идеи и знания за грижата за него.

Фестивал на билките

За първи път тази година специален лектор на фестивала ще бъде народният лечител Владимир Бошнаков, познат като дядо Владо. Благодарение на изследванията на учени като Джон Армстронг и Рудолф Бройс и на собствения си опит дядо Владо успява да помогне на стотици хора със здравословни проблеми. Неговата лекция и дискусия ще бъде откриваща за фестивала с начало 10:15 ч.

Десислава Димитрова от сдружението Slow Food ще бъде водещ на ателие „Билките и кухнята“ в следобеда на 4 юли. Тя е доцент д-р по ботаника в Инситута по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. От 2004 г. тя стартира и координира движението Slow Food в България. Деси отправя предизвикателство към гостите на фестивала да си донесат любимите рецепти, подправки или билки, пък да видим какво ще забъркаме заедно.

Антоанета Календерова е подготвила за децата специално изследователско ателие „Мрежа на живота“, което вклюва и много забавни игри. Тя е педагог с диплома по мениджмънт и маркетинг. Председател е на Движение за съвременно училище в България. Работи с деца от детска градина до 12 клас.

Фестивал на билките

Още едно ателие и демонстрация на декупажна техника от Рена Димитрова ще изненада гостите на фестивала. Рена използва множество техники при ръчното изработване на неща – били то да вдъхне нов живот на стари вещи, да приготви подаръци за специални поводи или просто да направи пространството около нас по красиво и по-уютно. Води ателиета по декупаж, скрапбукинг и други интересни техники.

Водещ на събитието ще бъде Атанас Бончев – Наката.

Фестивалът на билките ще включва още конкурс за полски венец, в който жури ще бъде етнолога и директор на Дома на хумора и сатирата, Габрово, Татяна Цанкова. След официалното му закриване на площада в село Младен ще последва и музикална програма с певческа група „Бял гердан“ и изпълнение на Иван Дяков.

За гостите на фестивала и тази година домакините ще подготвят място за палатки и ще предложат безплатно билков чай за всички.

Фестивалът на билките се организира от Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество – АКСЕЛС, кметството в с. Младен, Фондация Credo Bonum.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.