Джими Чин – ски, алпинизъм и приключенска фотография

0
 

Сподели

Shares

„Целият планински склон се откъсна“, разказва Джими Чин за огромна лавина във веригата Тетон, която почти му коства живота през 2010 г. Джими гледа как десетки дървета пред него се огъват и чупят. „Мъртъв съм“, казва си той.

Джими Чин – ски, алпинизъм и приключенска фотографияЧовек би помислил, че подобен инцидент ще го пооткаже поне малко от влечението му към високата планина. Нищо подобно. На следващата година безстрашният Чин прави мечтаното от мнозина премиерно изкачване по смятания за един от най-трудните маршрути в света – легендарното ребро Перката на акулата на връх Меру в Гарвалските Хималаи. С него са известните алпинисти Конрад Анкер и Ренан Йозтюрк.

Чин може и да е един от най-прочутите съвременни ски алпинисти, но той е също толкова познат и с паралелната си кариера на фотограф и автор на филми. Снимал е експедиции от Еверест, през връх К7 в Пакистан, до тибетското плато Чанг Танг, в които взимат участие най-изявените катерачи и приключенци в света.

На фестивала „Сънданс“ през януари 2015 г. Чин представя първия си пълнометражен документален филм – „Меру“, който проследява изкачването на Перката на акулата. „Не съм бил на прожекция на филма, на която зрителите да не са го аплодирали на крака“, казва той. „Наистина е поразително.“

Джими Чин – откровено за живота на ръба - Меру
Джими Чин по изгрев слънце на 11-я ден катерене от експедицията на Меру през 2011 г. Това е денят на щурма към върха. Снимка: Renan Ozturk

Постижения

• 2003: Заедно с още трима алпинисти пресича изолираното тибетско плато Чанг Танг като част от кампания за спасяването на застрашеното чиру – вид тибетска антилопа.
• 2006: Заедно с Кит и Роб Делорие стават първите американци, които се спускат със ски от Еверест.
• 2007: Работи като катерач и фотограф в експедицията, повтаряща последното изкачване на Джордж Малъри и Санди Ървайн по Северната стена на Еверест. Резултатът от експедицията е филмът The Wildest Dream.
• 2011: Заедно с Конрад Анкер и Ренан Йозтюрк прави премиерно изкачване на Перката на акулата.
• 2014: Прекарва три седмици в плаване и катерене из полуостров Мусандам в Оман заедно с катерачните си партньори Алекс Хонолд и Ренан Йозтюрк.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.