Повече колоездачи и тесни велоалеи

0
 

Сподели

Shares

Велоалеите в София отесняват, а в същото време отбелязваме троен ръст на велосипедистите. Това съобщиха от „Велоеволюция“ – организатори на кампанията „До работа с колело“, която се проведе през целия месец май.

велоалея

С финалът на кампанията приключи и първият етап от преброяването на велосипедните потоци в столицата. Според първоначалните данни от 21 кръстовища, опасващи широкия център на града, увеличението на велосипедистите спрямо 2012 г. е от 2 до 3 пъти. Потоците на натоварени кръстовища достигат 500 велосипедисти в почивен ден и 570 велосипедисти в делничен ден. Трафикът в пикови часове на тези места е генериран от наличните велосипедни алеи. В останалите преброителни точки без велоалеи при двойно увеличение на вело-трафика велосипедистите вече са значима част от градското пътно движение.

„Това означава не просто, че велосипедната инфраструктура е недостатъчна и изграждането й закъснява. Обещаните за тази година нови 60 км велоалеи ще се окажат тесни. Има спешна нужда от обезопасяване на ключови кръстовища в града. Необходими са и нови сигурни места за паркиране на велосипеди.“ – казаха от „Велоеволюция“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.