Еверест се топи

0
 

Сподели

Shares

Почти всички ледници на Еверест може да изчезнат до 2100 г. в резултат на повишаващите се температури. Това показва ново проучване, публикувано в списание The Cryosphere.

Еверест се топи

В документа, който изследва глетчерите в басейна на река Дуд Коши в Непал, е представен модел на потенциалния ефект от промяната в климата, основан на предполагаемите нива на въглеродни емисии. Дори при най-консервативните сценарии изследователите смятат, че планината може да загуби 70% от ледниците си до началото на следващия век.

В блог пост, обясняващ изследването, основният му автор – Джоузеф Шей от Международния център за интегрирано планинско развитие, оприличава увеличаването и загубата на глетчерите с банкова сметка.

„През годината печелиш и харчиш пари“, пише Шей. „Ако в края на годината си спечелил повече, отколкото си изхарчил, ще имаш положителен баланс. Ледниците може да бъдат разглеждани по същия начин.“

Изследването открива, че два от най-важните фактори, допринасящи за загубата на глетчерна маса, са промените в температурата и намалените валежи в района.

„За да продължа измъчената аналогия с банкова сметка – бъдещото затопляне не само ще изтегли повече пари от сметката ви, но и ще намали приходите ви.“

Най-голямата загуба на лед няма да е близо до върха, а по-скоро на височина между 5000 и 6000 метра. Освен че ще има негативен ефект върху самата планина, значителното намаляване на глетчерите може да доведе и до недостиг на вода за хората, които зависят от топенето на ледовете.

Шей подчертава, че моделът е просто инструмент, който помага на учените да разберат глетчерите в района и че има нужда от по-нататъшни изследвания.

„Важно е да помним, че всички модели са опростяване на реалността и инструменти, които могат да бъдат използвани, за да се опитаме да отговорим на конкретни въпроси“, казва той.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.