Първо спускане с планински велосипед по катерачен маршрут: Via Ferrata on a Mountainbike

0
 

Сподели

Shares

На италиански виа ферата значи „железен път“. В света на скалното катерене пък означава маршрут, осигурен със стоманено въже, което води катерача.

Както се досещате, тези маршрути са изключително скалисти и много стръмни, а под тях зеят безкрайни пропасти. Затова спокойно можем да кажем, че не са създадени за планински велосипеди и никой дори не си е мечтал да се спусне с такъв по тях. Докато не се появява Харалд Филип.

Филм на седмицата: Via Ferrata on a Mountainbike - Харалд Филип
Четириминутният филм, който ви представяме, документира първото спускане с маунтинбайк по катерачен маршрут с фиксирано въже, извършено в масива Брента в Доломитите. Филип кара по над 90% от всички участъци със спускане. Защо не го прави и по останалите десетина процента? Защото щеше да падне от скалите и да загине, разбира се.

Както казва самият Харалд: „Честно казано, не искам да повтарям това каране повече. Неразумно опасно е, много повече, отколкото изглежда, и предлага много повече катерене и стълби, отколкото се вижда във видеото.“

Филм на седмицата: Via Ferrata on a Mountainbike - Харалд Филип
„Мислите и вие да опитате този фантастичен маршрут? Наистина ви препоръчвам да го минете пеша, без колело.“

Колкото и откачено да звучи всичко това, не е трудно да разберем защо все пак Филип е пробвал, когато гледаме клипа. Всеки кадър те кара да настръхваш, теренът е неповторим, а приливът на адреналин е един път.

А ако все пак някога решите да правите нещо подобно, последвайте примера на Филип – направете го със здрав разум и взимайте колелото на ръце там, където трябва!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.