Боян Петров с нова цел в Хималаите

0


Дата на събитието: 30.08.2015

Сподели

Shares

Алпинистът Боян Петров не обича да стои на едно място. Новата му цел за този сезон е да стане първият българин, изкачил хималайските върхове Шиша Пангма (8013 м) и Манаслу (8163).

Боян Петров
Боян Петров

Боян ще катери с 47-годишния Румен Радев. И двамата са членове на клуб „Вертикален свят“. Планът им е да направят две бързи изкачвания, без изграждане на лагери.

Боян Петров
А понеже Шиша Пангма е най-ниският от осемхилядниците, алпинистите сами ще си усложнят задачата, като катерят по южната стена, вместо по традиционните маршрути. Очаква ги почти 3-километров изключително стръмен ледено-скален склон. Рекордът за най-бързо изкачване е на легендата Ули Щек – 10 часа и половина. Според Петров за двама алпинисти ще е по-лесно и те биха могли да подобрят постижението на швейцареца.

Експедицията преследва и други рекорди – Радев и Петров не само могат да станат първите, развяли българското знаме на двата върха, но и първите в света, изкачили ги последователно и толкова бързо.

Боян Петров
Боян Петров

Двамата няма да прекарват време в Катманду между двете изкачвания, каквато е нормалната практика. Вместо това ще разчитат на добрата си аклиматизация от Шиша Пангма и в първия възможен прозорец с хубаво време ще атакуват и Манаслу.

Боян Петров

Боян и Румен ще бъдат придружавани от Неделчо Хазърбасанов, който ще снима и ще се грижи за цялата логистика. По план те заминават на 30 август и трябва да се върнат в България на 20 октомври. Много други експедиции са се отказали да пътуват до Хималаите, заради двете разрушителни земетресения в Непал през последния месец, но българите ще рискуват.

Боян Петров на К2
Боян Петров на К2

Припомняме, че миналата година Боян Петров изкачи три осемхилядника за 100 дни – Канчедзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047) и К2 (8611). Повече за него вижте тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.